Ένταξη της έκθεσης «1821 Πριν και Μετά» στο επίσημο πρόγραμμα του εθνικού εορτασμού

Την ένταξη της εμβληματικής έκθεσης «1821 Πριν και Μετά» στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση ανακοίνωσαν από κοινού το Μουσείο Μπενάκη και η Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, με την πρόεδρο της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου, Ειρήνη Γερουλάνου.

Η έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί τον Μάρτιο του 2021, θα εκτείνεται σε όλους τους ορόφους του κτιρίου του Μουσείου Μπενάκη/Πειραιώς 138, θα διαρκέσει οκτώ μήνες, θα περιλαμβάνει 1.200 αντικείμενα και αναμένεται να αποτελέσει κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την επετειακή χρονιά.

Η κ. Γερουλάνου, αφού ευχαρίστησε την πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για τη συνεργασία και τη στήριξη, χαρακτήρισε «συμμαχία» την ένταξη της έκθεσης στο επίσημο πρόγραμμα των επετειακών εορτασμών και τόνισε: «Είναι για εμάς αυτονόητη η συνεργασία με την Επιτροπή “Ελλάδα 2021”, που ανέλαβε τον συντονισμό των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων».

Επίσης, ανέφερε ότι η έκθεση αποτελεί κορυφαίο γεγονός για το Μουσείο Μπενάκη και έδωσε συνοπτικά το στίγμα της λέγοντας πως η Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζεται, στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιό της, ξεκινώντας από το 1770 και φτάνοντας έως τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Γεωργίου Α’. «Αξιοποιούμε για τις ανάγκες της έκθεσης τις συλλογές και τα αρχεία τόσο του Μουσείου όσο και των τριών τραπεζών», σημείωσε η κ. Γερουλάνου.

Η κ. Αγγελοπούλου ευχαρίστησε για τη συνεργασία την πρόεδρο της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου και επεσήμανε ότι το Μουσείο Μπενάκη αποτελεί σημείο αναφοράς για τον σύγχρονο πολιτισμό της Ελλάδας. «Από το 1930, όταν το ίδρυσε ο Αντώνης Μπενάκης, έως σήμερα, δεν σταμάτησε να επεκτείνει τους τομείς της δραστηριότητάς του, αφήνοντας έντονο αποτύπωμα με τα σπουδαία επιτεύγματά του», υπογράμμισε. Ειδικά για την έκθεση είπε ότι η Επιτροπή θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην προβολή της έκθεσης. «Πρόκειται για ένα σπουδαίο εκθεσιακό γεγονός, που θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να συνομιλήσουν με έναν αιώνα ελληνικής ιστορίας», υπογράμμισε.

«Η συνεργασία μας με ιδρύματα υψηλού κύρους, όπως είναι το Μουσείο Μπενάκη, υπήρξε ένας από τους βασικούς στόχους της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”. Το Μουσείο έχει ήδη υποστηρίξει δράσεις και εκδηλώσεις μας, ενώ συνεργάτες του μας συμβουλεύουν σε μία σημαντική πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει, στην οποία θα αξιοποιηθεί μέρος από τις σπουδαίες συλλογές του», τόνισε η κ. Αγγελοπούλου.

Τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής όσο και η πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς όλους τους συνεργάτες του Μουσείου, οι οποίοι με αφοσίωση και ενθουσιασμό δούλεψαν για την υλοποίηση αυτού του εμβληματικού εκθεσιακού γεγονότος, που άρχισε να σχεδιάζεται πριν από πέντε χρόνια. Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» έκλεισε την τηλεδιάσκεψη ευχόμενη «το 2021 να είναι μία χρονιά συμβολική, μία χρονιά που όλοι μας θα τιμήσουμε, μία χρονιά αισιοδοξίας για το πέρασμά μας στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας».

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη σύμπραξη του Μουσείου, της Τραπέζης της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.