Επιστρέφουν στις τράπεζες τα χρήματα που είχαν «κρυφτεί στα στρώματα»

Στις τράπεζες επιστρέφουν δειλά – δειλά τα χρήματα όπου είχαν «κρυφτεί στα στρώματα» λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης.

Έχουν πέρασε πέντε χρόνια από το καλοκαίρι του 2015 με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls, που ώθησαν τους Ελληνες να μην εμπιστεύονται στις τράπεζες τις οικονομίες τους και να επιλέγουν αντ’ αυτού να τις κρύβουν σε στρώματα και σεντούκια, υπό τον φόβο «κουρέματος» των καταθέσεων.

Σήμερα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτουν ότι τα αποθησαυρωμένα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία, το χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2019 μειώθηκαν κατά 6,6 δισ. ευρώ στα 23,4 δισ. ευρώ – στο 12% του ΑΕΠ -από περίπου 30 δισ. ευρώ (16% του ΑΕΠ) που ήταν το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2018.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μέρος των εν λόγω κεφαλαίων κατευθύνθηκε προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, συμβάλλοντας στην αύξηση των καταθέσεων.

Την ίδια χρονική περίοδο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 5,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,7 δισ. ευρώ προήλθαν από τα νοικοκυριά και τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ από τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα το σύνολο των καταθέσεων να ανέλθει στα 139,7 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η ΤτΕ αναφέρει: «Στη διάρκεια του 2019 συνέχισαν να καταγράφονται σημαντικές εισροές τραπεζογραμματίων στο τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα η εκτιμώμενη νομισματική κυκλοφορία (σ.σ.: τα μετρητά) ως ποσοστό του ΑΕΠ να υποχωρήσει στο 12% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 από 16% την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία συνέβαλε στην επιστροφή αποθησαυρισμένων τραπεζογραμματίων. Η αυξημένη εισροή χρήματος από ξένους επισκέπτες στη χώρα σε συνδυασμό με τη διευρυμένη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών για τη διενέργεια συναλλαγών επέτειναν την εξέλιξη αυτή».