Ερωτήματα για ΕΛΛΑΚΤΩΡ να μην κατέβει ούτε στο διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού – Πιθανή αντίδραση μετόχων δια της νομικής οδού

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αριστείδης Ξενόφος, που ακόμα δεν ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας η εταιρεία αδυνατεί να συμμετάσχει στο ένα μετά τον άλλο διαγωνισμό.

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ να μην κατέβει στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, που διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ.
Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιβεβαίωσε στο capital.gr ότι δεν θα κατέβει η θυγατρική της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις στο διαγωνισμό με το πρόσχημα ότι ο συνεταίρος της στην κοινοπραξία – η καναδική Roadis – δήλωσε αδυναμία συμμετοχής σε χρόνο που δεν επέτρεψε την αλλαγή σύστασης της κοινοπραξίας.

Αυτό το επιχείρημα δεν ακούστηκε με ικανοποίηση από τους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Οι λόγοι πολλοί:

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, επί της προηγούμενης διοίκησης Καλλιτσάντση-Προβόπουλου, ήθελε να διεκδικήσει το έργο της Εγαντίας Οδού, καθώς είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο παραχώρησης αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός ήταν σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ εν μέσω της πανδημίας. Ορισμένες εταιρείες μεταξύ αυτών και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ζήτησαν από το ΤΑΙΠΕΔ να δώσει παράταση στην εν εξελίξει διαδικασία λόγω της πανδημίας. Το ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκε. Αποτέλεσμα ήταν να προχωρήσει η διαδικασία με μοναδικό υποψήφιο (και πιθανό ανάδοχο) τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα.
Στη συνέχεια, οι εταιρείες που δεν πήραν την παράταση προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαιώθηκαν με αποτέλεσμα το ΤΑΙΠΕΔ να επαναλάβει τον διαγωνισμό.

Εδώ έχουμε κάποιες λεπτομέρειες με σημασία. Ποιός ήταν πρόεδρος στο ΤΑΙΠΕΔ όταν το ταμείο δεν έδωσε την παράταση που ζήτησαν οι εταιρείες; Ο κ. Αριστείδης Ξενόφος. Ο ίδιος παραιτήθηκε ξαφνικά από τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ για να οριστεί λίγες εβδομάδες αργότερα διευθύνων σύμβουλος στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ από την Reggeborgh, όταν η ολλανδική εταιρεία απέκτησε τον έλεγχο και αντικατέστησε τη διοίκηση Καλλιτσάντση-Προβόπουλου με τη διοίκηση Ξενόφου-Μυλωνογιάννη. Η Reggeborgh ήταν ταυτόχρονα μέτοχος της ΓΕΚ-Τέρνα και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και διεκδικούσε τον έλεγχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ορίζοντας και τη διοίκησή της (κατάφερε να ορίσει τη νέα διοίκηση και να στραφεί με μηνύσεις κατά του τέως διευθύνοντος συμβούλου Αναστασίου Καλλιτσάντση)

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο κ. Ξενόφος ο οποίος όδευε στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, υπεραμύνθηκε της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ να μην δώσει παράταση στρεφόμενος κατά του αιτήματος των εταιριών (μεταξύ αυτών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) που διεκδικούσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό. Μετά από λίγες εβδομάδες άλλαξε καπέλο και έγινε διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με αποστολή την προάσπιση των συμφερόντων της εταιρείας.

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ήθελε απεγνωσμένα να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο έργο – κάτι που δεν αρνήθηκε και η σημερινή διοίκηση – εντούτοις δεν τα κατάφερε με πρόσχημα την αδυναμία του καναδού συνεταίρου.

Δυστυχώς για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι συμπτώσεις δε σταματούν εδώ. Πριν μερικές ημέρες ο Αλέξανδρος Εξάρχου, μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, κατήγγειλε την διοίκηση, που όρισε η Reggeborgh δηλαδή τους κ.κ. Ξενόφο-Μυλωνογιάννη, ότι απέτυχε να καταθέσει προσφορά σε δύο διαγωνισμούς που προκήρυξε η ΕΡΓΟΣΕ.
Πρόκειται για μεγάλη κατηγορία η οποία δεν απαντήθηκε αρμοδίως. Διότι, σε τελική ανάλυση εάν ο κατασκευαστικός όμιλος δεν διεκδικεί κατασκευαστικές δουλειές τότε τί ακριβώς κάνει;

Όλα αυτά δεν ξέφυγαν της προσοχής μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ούτε προφανώς της προσοχής των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη, που αποτελούν την ομάδα των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Roggebοrgh, την οποία κατηγορούν για ατυχείς επιλογές, συγκρούσεις συμφερόντων και κρυφά σχέδια υποβάθμισης της εταιρείας.

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, που σύμφωνα με μετόχους θίγονται τα συμφέροντά τους, οι υποθέσεις καταλήγουν στα δικαστήρια. Συνεπώς δεν θα εκπλήξει κανέναν, ενδεχόμενη απόφαση μετόχων να κινηθούν μέσω της δικαστικής οδού.

Χρήστος Ιωάννου