Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο – Στο 1,38% η τρέχουσα απόδοση

Σε νέα έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο, με στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω πανδημίας.

Η έκδοση θα γίνει εκτός απροόπτου αύριο Τρίτη, τη στιγμή που το κλίμα γύρω από τα ελληνικά ομόλογα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό, καθώς με την στήριξη του νέου QE της ΕΚΤ και του σχεδίου που ανακοίνωσε η Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει βουτιά σε χαμηλά τριών μηνών, και μάλιστα σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτές των ιταλικών ομολόγων.

Η τρέχουσα απόδοση του 10ετούς είναι 1,381%. Όταν ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού στις αρχές Μαρτίου η απόδοση έφθασε το 3% και σταδιακά αποκλιμακώθηκε ιδιαίτερα όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να αγοράσει και ελληνικά ομόλογα. Πριν ξεσπάσει ο κορωνοϊός η απόδοση είχε φθάσει σε ακόμη χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα και συγκεκριμένα λίγο κάτω από το 1%.

Στις BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan με στόχο να εκδοθεί τίτλος λήξης Ιουνίου του 2030.

Ειδικότερα, η  Ελληνική Δημοκρατία (με αξιολόγηση B1 / BB- / BB / BBL) ανέθεσε την από κοινού έκδοση 10ετούς ομολόγων που θα εκδοθούν με ημερομηνία λήξης τον Ιούνιο του 2030.

Η διαδικασία θα άρχισει άμεσα και με βάση τις συνθήκες της αγοράς.

Την έκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου προς όλους τους ενδιαφερόμενους με μήνυμά της επιβεβαίωνει και η Goldman Sachs που επισημαίνει πως η απόδοση κινείται κάτω από 1,4% στη βάση του προγράμματος PEPP της ECB.

Image

Σημειώνεται πως η Ελλάδα για πρώτη φορά συμμετέχει στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, στο πλαίσιο και των πολύ καλών επιδόσεών της σε σχέση με την πανδημία.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου (λήξης 2029, το οποίο εκδόθηκε πέρσι) διαμορφώνεται στο 1,38% και σύμφωνα με πηγές της αγοράς το νέο 10ετές θα μπορεί να πετύχει μία απόδοση κοντά στο 1.5% ενώ το ποσό άντλησης αναμένεται να κινηθεί κοντά στα 2,5 δις. ευρώ ανάλογα με τη ζήτηση.