Τρεις κινεζικές εταιρείες προσφέρουν 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στο πρόγραμμα COVAX (για τις φτωχότερες χώρες)

H Κίνα σκοπεύει να διαθέσει 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 στο πρόγραμμα CΟVAX, καθώς τρεις κινεζικές εταιρείες έχουν υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν στον μηχανισμό αυτό, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το πρόγραμμα COVAX, το οποίο στηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη συμμαχία GAVI για τα εμβόλια, αναμένεται να αρχίσει να παραδίδει εμβόλια κατά της covid-19 σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος αυτό τον μήνα, με 2 ως 3 δισεκατομμύρια δόσεις να αναμένεται να παραδοθούν φέτος.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επισημάνει τον Ιανουάριο ότι οι εταιρείες Sinovac Biotech, η China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) και η CanSino Biologics έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα.

Ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου, ανακοίνωσε το σχέδιο παροχής των εμβολίων στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του Τύπου σήμερα.

Ο ΠΟΥ, που ελέγχει τις αιτήσεις, ενδέχεται να λάβει απόφαση για τα εμβόλια των Sinopharm και Sinovac τον Μάρτιο το νωρίτερο, σύμφωνα με έγγραφο του COVAX.

Τα εμβόλια αυτά ήδη χορηγούνται σε αρκτές χώρες, ανάμεσά τους η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ το εμβόλιο της Cansino έχει εγκριθεί για χορήγηση στον στρατό της Κίνας.

Καμία από τις τρεις εταιρείες δεν έχει ανακοινώσει λεπτομερή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της ακόμη.