ΟΠΕΚ+: Συμφωνία επί της αρχής για μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής πετρελαίου

Σε επί της αρχής συμφωνία για μια ελαφρώς μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον επόμενο μήνα κατέληξε ο ΟΠΕΚ+, καθώς οι εξελίξεις στο Ιράν απειλούν να ανεβάσουν τις τιμές.

Τα κύρια μέλη, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, θα αυξήσουν την παραγωγή κατά 206.000 βαρέλια την ημέρα, αφότου είχαν διακόψει τις αυξήσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, όπως είπαν πηγές του Bloomberg.

Η αύξηση της παραγωγής που αποφασίστηκε είναι υψηλότερη από τις μηνιαίες αυξήσεις των μόλις 137.000 βαρελιών την ημέρα στο τέταρτο τρίμηνο και έρχεται εν μέσω σοβαρής αναταραχής στη Μέση Ανατολή. Η διεύρυνση της σύγκρουσης έπειτα από τη δολοφονία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, απειλεί την παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή και διακόπτει την κυκλοφορία μέσω των κρίσιμων Στενών του Ορμούζ.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η επίσημη απόφαση για την παραγωγή ενδέχεται να μην αποτυπώνει την πλήρη έκταση της αντίδρασης των κορυφαίων χωρών του ΟΠΕΚ+. Η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν ήδη αρχίσει να αυξάνουν τις εξαγωγές πετρελαίου τον περασμένο μήνα, όπως είχαν κάνει και κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τον περασμένο Ιούνιο.

Το αν μπορούν να συνεχίσουν έτσι, μπορεί τελικά να εξαρτηθεί από την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ, όπου η κυκλοφορία πλοίων μειώνεται στο ελάχιστο, καθώς εξελίσσεται η σύγκρουση.