Σημαντική αύξηση στις ρυθμίσεις δανείων και βελτίωση των υπηρεσιών προς τους δανειολήπτες καταγράφουν τα στοιχεία για το 2025 των εταιριών-μελών της Ένωση Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ).
Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό, οι εταιρίες διαχειρίζονται δάνεια άνω των 92 δισ. ευρώ, που αφορούν περισσότερους από 2,6 εκατ. οφειλέτες. Από το σύνολο αυτό, 44,5 δισ. ευρώ προέρχονται από τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια του προγράμματος «Ηρακλής».
Κατά το 2025 πραγματοποιήθηκαν ρυθμίσεις συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 9% σε σχέση με το 2024. Το μεγαλύτερο μέρος προήλθε από διμερείς συμφωνίες (3,6 δισ. ευρώ), ενώ μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ρυθμίστηκαν δάνεια 1,6 δισ. ευρώ, με άνοδο άνω του 50%. Αντίστοιχο ήταν και το ύψος των ρυθμίσεων βάσει του Ν. 3869/2010.
Παράλληλα, βελτιώθηκαν οι δείκτες εξυπηρέτησης, με περισσότερες από 100.000 κλήσεις τον μήνα και μέσο χρόνο απάντησης στις 10 ημέρες. Σημαντική είναι και η αξιοποίηση των ψηφιακών πλατφορμών, στις οποίες έχουν εγγραφεί 122.000 δανειολήπτες.
Οι εταιρίες δηλώνουν, τέλος, έτοιμες να εφαρμόσουν τη νέα ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ενισχύοντας το πλαίσιο βιώσιμης διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.
******
Η Bank of America διατηρεί αρνητική στάση απέναντι στις ευρωπαϊκές μετοχές, επισημαίνοντας ότι, παρά τους υπαρκτούς παράγοντες στήριξης, οι αγορές υποτιμούν τους βασικούς κινδύνους. Το ράλι περίπου 15% των τελευταίων έξι μηνών έχει ήδη προεξοφλήσει ένα ιδιαίτερα θετικό μακροοικονομικό σενάριο, το οποίο δύσκολα θα επιβεβαιωθεί πλήρως.
Η τράπεζα εκτιμά ότι η ιδιωτική εγχώρια ζήτηση στην ευρωζώνη παραμένει ασθενής, ενώ ο δείκτης PMI κινείται κοντά σε επίπεδα στασιμότητας. Παράλληλα, η αυστηροποίηση των πιστωτικών συνθηκών, τα αυξημένα αποθέματα των επιχειρήσεων και η ενίσχυση του ευρώ λειτουργούν ανασταλτικά για την ανάπτυξη.
Σε επίπεδο κερδοφορίας, οι προσδοκίες της αγοράς βρίσκονται ήδη σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, περιορίζοντας τα περιθώρια θετικών εκπλήξεων. Η Bank of America προειδοποιεί για πιθανές καθοδικές αναθεωρήσεις των κερδών, καθώς και για αυξημένους κινδύνους από το διεθνές περιβάλλον και την υπερβολική αισιοδοξία των επενδυτών.
Παρά το θετικό μακροοικονομικό υπόβαθρο, η τράπεζα θεωρεί ότι τα περισσότερα θετικά στοιχεία έχουν ήδη αποτιμηθεί. Ως αποτέλεσμα, διατηρεί πρόβλεψη για πτώση έως 15% στον Stoxx 600 και υποαπόδοση περίπου 10% των κυκλικών μετοχών έναντι των αμυντικών, συστήνοντας αυξημένη προσοχή στους επενδυτές.
******
Την άποψη ότι η αρνητική εικόνα που κυριαρχεί για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι υπερβολική εκφράζει ο Anthony Gutman, συν-διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs International. Σε ανάρτησή του, υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία, η οποία παραμένει σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένη από τις αγορές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις προκλήσεις, το περιβάλλον διαμορφώνεται ευνοϊκά, καθώς ενισχύεται η πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις και βελτιώνεται το μακροοικονομικό πλαίσιο. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η στροφή των διεθνών επενδυτών προς τη «πραγματική οικονομία», σε μια περίοδο όπου η κυριαρχία της τεχνολογίας και τα μηδενικά επιτόκια υποχωρούν.
Η Goldman Sachs καταγράφει ισχυρές εισροές κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές μετοχές, στοιχείο που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των αγορών. Παράλληλα, σημειώνεται ουσιαστική πρόοδος στην οικονομική ενοποίηση, με νέες επιχειρηματικές συμπράξεις και εξαγορές που ενισχύουν το διεθνές αποτύπωμα των ευρωπαϊκών ομίλων.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στις προσπάθειες απλοποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο διαχρονικά λειτουργούσε ανασταλτικά για την ανάπτυξη. Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργούν προϋποθέσεις μεγαλύτερης ευελιξίας και ανταγωνιστικότητας.
Όπως τονίζει ο Gutman, με ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό, μεγάλο πληθυσμό και σημαντική συμμετοχή στο παγκόσμιο ΑΕΠ, η Ευρώπη διαθέτει τα εφόδια για να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει τον μεταρρυθμιστικό της ρυθμό.




