
Την πορεία των χορηγήσεων, των επιτοκιακών περιθωρίων, των προμηθειών, του κόστους και της ποιότητας του ενεργητικού έβαλε στο μικροσκόπιο η Deutsche Bank στη συνάντησή της με τη διοίκηση της Alpha Bank, διατηρώντας μετά τις επαφές τη σύσταση Buy και την τιμή-στόχο των 5,10 ευρώ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο CEO, ο CFO και ο επικεφαλής Επενδυτικών Σχέσεων, με το ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στις προοπτικές της πιστωτικής επέκτασης και στην ικανότητα της τράπεζας να εκτελέσει το επιχειρηματικό της σχέδιο.
Η διοίκηση μετέφερε θετική εικόνα για τη ζήτηση νέων δανείων, χωρίς ενδείξεις ουσιαστικής επιδείνωσης στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου. Παράλληλα, αναγνωρίστηκαν πιέσεις στα περιθώρια των επιχειρηματικών χορηγήσεων, πιο συγκρατημένη ανάπτυξη προμηθειών στο retail transaction banking και επιβάρυνση του λειτουργικού κόστους από τον πληθωρισμό.
Το βασικό μήνυμα, πάντως, αφορά το Investor Day της 5ης Νοεμβρίου. Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η Alpha Bank δεν επιδιώκει να δημιουργήσει προσδοκίες για θεαματική αναβάθμιση στόχων, αλλά να πείσει την αγορά ότι μπορεί να παραδώσει όσα έχει υποσχεθεί.
Για τον γερμανικό οίκο, εκεί βρίσκεται και το πραγματικό στοίχημα: οι πιθανές θετικές εκπλήξεις να προέλθουν από καλύτερη εκτέλεση και υψηλότερη διατηρήσιμη κερδοφορία.
********
Κοινό μέτωπο απέναντι στη νέα ενεργειακή κρίση συγκροτούν 17 βιομηχανικοί σύνδεσμοι, ζητώντας από την κυβέρνηση άμεση ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων CISAF/METSAF για την προστασία της ελληνικής παραγωγής από τις ακραίες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο επίκεντρο βρίσκονται περισσότερες από 700 ενεργοβόρες μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας, καλούνται να ανταγωνιστούν εταιρείες σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Αυστρία, όπου αντίστοιχα μέτρα στήριξης έχουν ήδη ενεργοποιηθεί.
Το αίτημα δεν περιορίζεται σε μία ακόμη επιδότηση. Η βιομηχανία προτείνει ένα τριετές πλαίσιο προστασίας από τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών, συνδέοντας παράλληλα τη στήριξη με επενδύσεις που θα μειώσουν μόνιμα το ενεργειακό κόστος.
Συγκεκριμένα, προτείνεται το 50% της ενίσχυσης να επανεπενδύεται σε αποθήκευση ενέργειας, ευελιξία, ενεργειακή αποδοτικότητα, εξηλεκτρισμό και απανθρακοποίηση.
Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι η ελληνική βιομηχανία δεν ζητεί προνομιακή μεταχείριση, αλλά ίδιους όρους ανταγωνισμού με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Με τον χειμώνα να πλησιάζει και την ενεργειακή αβεβαιότητα να αυξάνεται, οι βιομηχανικοί φορείς προειδοποιούν ότι τα περιθώρια αναμονής έχουν πλέον εξαντληθεί.
********
Η υποχώρηση των αφίξεων τον Ιούλιο δεν φαίνεται να αλλάζει τη συνολική δυναμική του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος παραμένει σε τροχιά ισχυρών επιδόσεων και διεκδικεί ακόμη μία χρονιά-ρεκόρ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αφίξεις ξένων ταξιδιωτών μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 3,1% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 7,2%, φτάνοντας τα 4,72 δισ. ευρώ, από 4,4 δισ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.
Ακόμη ισχυρότερη είναι η εικόνα στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 8,6%, ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 12%, στα 13,5 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 12,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2025.
Το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στους φθινοπωρινούς μήνες. Η αγορά καταγράφει αυξημένη ζήτηση για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, καθώς ενισχύεται η τάση μετατόπισης μέρους της τουριστικής κίνησης από την αιχμή του καλοκαιριού προς την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Η επιμήκυνση της σεζόν μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμος παράγοντας για το τελικό αποτέλεσμα του 2026, ιδιαίτερα μετά το ιστορικό 2025, όταν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν φτάσει τα 23,6 δισ. ευρώ και οι αφίξεις τα 38 εκατ. ταξιδιώτες.




