Δικαιώθηκαν από τον Άρειο Πάγο οι δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη, νέο ρεκόρ στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό τον Ιανουάριο και αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2% για πέμπτη διαδοχική φορά από την ΕΚΤ

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε, με μεγάλη πλειοψηφία, υπέρ των δανειοληπτών που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των τόκων στα ρυθμισμένα δάνειά τους. Η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντική εξέλιξη, καθώς βάζει τέλος στην πρακτική των εταιρειών διαχείρισης και των τραπεζών να υπολογίζουν τους τόκους επί του συνολικού οφειλόμενου ποσού, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους οφειλέτες.

Συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι οι τόκοι θα υπολογίζονται πλέον με βάση τη μηνιαία δόση που έχει οριστεί από το δικαστήριο και όχι με βάση το υπόλοιπο κεφάλαιο. Με αυτόν τον τρόπο, οι δανειολήπτες απαλλάσσονται από υπέρογκες επιβαρύνσεις και οι ρυθμίσεις τους καθίστανται πιο βιώσιμες.

Η απόφαση αφορά περίπου 350.000 δανειολήπτες, οι οποίοι αναμένεται να δουν σημαντική μείωση στις μηνιαίες επιβαρύνσεις τους, με πολλές περιπτώσεις να πλησιάζουν ακόμη και σε σχεδόν άτοκες ρυθμίσεις. Παράλληλα, ενισχύεται η ασφάλεια δικαίου και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαστική προστασία.

Με πλειοψηφία 35 δικαστών, η απόφαση χαρακτηρίζεται ορόσημο για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς προσφέρει ουσιαστική οικονομική ανακούφιση και ενδυναμώνει τον κοινωνικό ρόλο της δικαιοσύνης στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

*******

Ο Ιανουάριος του 2026 ξεκίνησε με νέο ιστορικό υψηλό ρυθμισμένων οφειλών μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, φτάνοντας τα 773 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ του Ιουνίου 2025 κατά 113 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη αποτελεσματικότητα του θεσμού και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των οφειλετών.

Κατά τον μήνα Ιανουάριο ολοκληρώθηκαν 2.554 ρυθμίσεις, ενώ συνολικά από την έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού έχουν πραγματοποιηθεί 53.307 ρυθμίσεις, που αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές 16,53 δισ. ευρώ. Το 68,6% αφορά φυσικά πρόσωπα και επιτηδευματίες, γεγονός που δείχνει την ευρεία αποδοχή του εργαλείου από την κοινωνία.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκαν 274 ρυθμίσεις για οικονομικά ευάλωτους οφειλέτες, εκ των οποίων 37 αφορούσαν άτομα με αναπηρία. Παράλληλα, 440 οφειλέτες έχουν εξασφαλίσει αναστολή αναγκαστικών μέτρων, προστατεύοντας την κύρια κατοικία και την περιουσία τους.

Θετικά εξελίσσονται και οι διμερείς ρυθμίσεις με τους μεγάλους Servicers. Τον Δεκέμβριο 2025 ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 442 εκατ. ευρώ για 5.522 οφειλέτες, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2024.

*******

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 5ης Φεβρουαρίου 2026, όπως αναμενόταν. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παρέμεινε στο 2%, το επιτόκιο πράξεως κύριας αναχρηματοδότησης στο 2,15% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 2,40%. Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση χωρίς αλλαγή επιτοκίων, ενώ η τελευταία μεταβολή είχε γίνει στις 5 Ιουνίου 2025, με μείωση του βασικού επιτοκίου από 2,25% σε 2%.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δεν έδωσε ενδείξεις για μελλοντικές κινήσεις, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο 2% για αρκετό διάστημα. Όπως τόνισε, η τρέχουσα νομισματική πολιτική είναι σε «καλό σημείο» και ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, με προβλέψεις για υποαπόδοση του δείκτη στο 1,7% το 2026 και 2027, προτού επανέλθει στο 2% το 2028. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Ιανουάριο επιβεβαιώνουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο 1,7%.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ισχύ του ευρώ, καθώς ένα ισχυρότερο νόμισμα μπορεί να πιέσει τον πληθωρισμό χαμηλότερα, μειώνοντας τη ζήτηση και επηρεάζοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Lagarde σημείωσε ότι η συνεδρίαση περιελάμβανε συζήτηση για τις επιπτώσεις της αποδυνάμωσης του δολαρίου στην Ευρωζώνη.