
Σημάδια σταδιακής αποκλιμάκωσης εμφανίζει η ελληνική αγορά κατοικίας, χωρίς ωστόσο να χάνει τη θετική της δυναμική, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία των τιμών των διαμερισμάτων.
Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 5,7% το πρώτο τρίμηνο του 2026 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Αν και πρόκειται για μία ακόμη ισχυρή επίδοση, ο ρυθμός ανόδου είναι αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με το 2025, όταν οι τιμές είχαν ενισχυθεί κατά 8,1%, έναντι αύξησης 9,1% το 2024.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα νεόδμητα διαμερίσματα εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλότερες αποδόσεις, με ετήσια αύξηση τιμών 6,0%, ενώ τα παλαιότερα ακίνητα σημείωσαν άνοδο 5,5%. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή για σύγχρονες κατοικίες, παρά τις αυξημένες τιμές και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης.
Σε περιφερειακό επίπεδο, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε άνοδο 6,4%, ξεπερνώντας την Αθήνα όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,2%. Ισχυρότερη ήταν η εικόνα στις λοιπές περιοχές της χώρας, με αύξηση 6,9%, στοιχείο που καταδεικνύει τη διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος πέρα από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι, παρά τη σταδιακή επιβράδυνση των ρυθμών ανόδου, η αγορά ακινήτων συνεχίζει να κινείται σε ανοδική τροχιά, με τις αστικές περιοχές της χώρας να καταγράφουν μέση αύξηση τιμών 5,6% το πρώτο τρίμηνο του 2026.
*******
Μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές αλλαγές των τελευταίων ετών δρομολογεί ο ΟΤΕ, καθώς εντός του 2026 θα ολοκληρώσει τη μετάβασή του από το brand Cosmote στο διεθνές brand Telekom, ευθυγραμμίζοντας πλήρως την εμπορική του ταυτότητα με εκείνη της μητρικής Deutsche Telekom.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Κώστας Νεμπής, μετά τη δημιουργία του σχήματος COSMOTE TELEKOM το 2025, ο όμιλος προχωρά πλέον στο επόμενο βήμα, υιοθετώντας αποκλειστικά το brand Telekom. Η διοίκηση εκτιμά ότι η νέα ταυτότητα θα ενισχύσει τη διαφοροποίηση του ομίλου, αξιοποιώντας τη δυναμική της ισχυρότερης τηλεπικοινωνιακής μάρκας παγκοσμίως και τις οικονομίες κλίμακας ενός διεθνούς ομίλου.
Στο ίδιο πλαίσιο, η γενική συνέλευση ενέκρινε αλλαγές στο καταστατικό, οι οποίες επιτρέπουν τη χρήση νέων διακριτικών τίτλων όπως «Telekom Greece» και «Hellenic Telekom». Η κίνηση αυτή προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην εμπορική αξιοποίηση της επωνυμίας και ενισχύει τον διεθνή προσανατολισμό του ομίλου.
Παράλληλα, ο κ. Νεμπής αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΟΤΕ από τη S&P Global Ratings σε Α- από BBB+, γεγονός που καθιστά τον ΟΤΕ τη μοναδική ελληνική εταιρεία με αξιολόγηση στην κατηγορία Α. Η αναβάθμιση αποδίδεται τόσο στη στήριξη της Deutsche Telekom όσο και στην ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του ομίλου.
Η διοίκηση επαναβεβαίωσε τη στρατηγική της για επιτάχυνση της ανάπτυξης, επενδύσεις σε δίκτυα Gigabit και αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, με τελικό στόχο την ανάδειξη του ΟΤΕ-Telekom σε κορυφαίο ψηφιακό τηλεπικοινωνιακό πάροχο στην Ευρώπη.
*******
Με φόντο την επικείμενη εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Attica Πολυκαταστήματα παρουσίασε το στρατηγικό της σχέδιο για την περίοδο 2026-2030, το οποίο προβλέπει επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ, επέκταση του δικτύου και ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά premium και luxury προϊόντων.
Η διοίκηση απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο guidance για τα επόμενα χρόνια λόγω της επικείμενης εισαγωγής, ωστόσο τα οικονομικά μεγέθη του 2025 αναδεικνύουν τη δυναμική της εταιρείας, με πωλήσεις 244 εκατ. ευρώ και EBITDA 30 εκατ. ευρώ.
Κεντρικό στοιχείο του business plan αποτελεί το Luxury Project στο City Link, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία νέου πολυτελούς ορόφου 2.700 τ.μ. για τη φιλοξενία κορυφαίων διεθνών οίκων μόδας. Παράλληλα, η εταιρεία επιδιώκει να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο των brands της και να ενισχύσει τις υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης είναι και το νέο concept Attica Beauty. Το πρώτο κατάστημα αναμένεται να λειτουργήσει στο The Mall Athens τον Νοέμβριο, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία πέντε έως έξι καταστημάτων μέσα στην επόμενη τριετία.
Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει επίσης νέα mono-brand καταστήματα, παρουσία στο Ελληνικό και ανάπτυξη νέων εμπορικών χώρων συνολικής επιφάνειας 7.500 τ.μ.
Ο επικεφαλής της Ideal Holdings, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, ξεκαθάρισε ότι η διάθεση περίπου 30% των μετοχών δεν συνιστά αποεπένδυση, αλλά επιλογή που συνδέεται με τα χαρακτηριστικά της εταιρείας. Στόχος των Attica είναι η αύξηση του μεριδίου αγοράς από 11% σήμερα σε 15%-16% έως το 2030, αξιοποιώντας την ανάπτυξη της αγοράς premium και luxury λιανικής στην Ελλάδα.




