Διπλό πλήγμα για τον κλάδο του μαρμάρου, αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν τον συμπεριλαμβάνει σε αυτούς που πλήττονται

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διαμαρτυρίες φορέων και επαγγελματικών συνδέσμων για τις αδικαιολόγητες παραλείψεις του εκατοντάδων επαγγελμάτων από τη σχετική λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που πλήττονται από την τεράστια πτώση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού στην Ελλάδα και σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Άλλη μία περίπτωση από τις πολλές που έχουν μείνει απ’ έξω από τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι ο κλάδος του μαρμάρου, που πλήττεται διπλά. Πρώτον από την ύφεση στην οποία εισέρχεται και η ελληνική οικονομία και από το κλείσιμο των συνόρων με άλλες χώρες – κυρίως με την Κίνα – όπου κατευθύνεται σημαντικό μέρος των εξαγωγών.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας και Θράκης απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης-Επενδύσεων  Άδωνι Γεωργιάδη και απευθύνει έκκληση να συμπεριληφθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου σε αυτές που πλήττονται και μπορούν να κάνουν χρήση των μέτρων στήριξης.

Σύμφωνα με την επιστολή, που υπογράφει η πρόεδρος του Συνδέσμου κυρία Ιουλία Χαϊδά, ο κλάδος που απασχολεί άμεσα 6.130 εργαζόμενους και έμμεσα 17.796 εργαζόμενους έχει δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα από την Πανδημία του Covid-19, για τους εξής λόγους;
1. Είναι ένας καθαρά εξωστρεφής κλάδος, εξάγοντας το 76% των συνολικών πωλήσεων σε
περισσότερες από 120 χώρες.
2. Το 57% των εξαγωγών κατευθύνετε στην Κίνα.
3. Ο COVID-19 έπληξε την αγορά της Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας από τις αρχές Ιανουαρίου 2020 με αποτέλεσμα να μηδενισθούν οι πωλήσεις μας σε αυτές τις περιοχές από 1/1/2020.
4. Ακολούθως, λόγω της εξάπλωσης του ιού και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου και τον
περιορισμό των μετακινήσεων , οι εξαγωγές μειώθηκαν κατακόρυφα σχεδόν εκμηδενίστηκαν.

Ο σύνδεσμος ζητά να συμπεριληφθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου μαρμάρου ως πληγείσες επιχειρήσεις σε όλα τα ευνοϊκά μέτρα που έχει λάβει και θα λάβει η πολιτεία (αναστολή καταβολής φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, δανείων, χρηματοδότηση μισθωμάτων, εργαζομένων  κλπ.) με τους εξής Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ):

ΚΑΔ / ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
08.11.1 Εξόρυξη λίθων για μνημεία ή κτίρια (οικοδομικών λίθων)
08.99 Άλλες εξορυκτικές και λατομικές δραστηριότητες π.δ.κ.α.
23.70 Κοπή, μορφοποίηση και τελική επεξεργασία λίθων
28.92 Κατασκευή μηχανημάτων για τα ορυχεία, τα λατομεία και τις δομικές κατασκευές
33.12.29 Υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης άλλων μηχανημάτων ειδικής χρήσης
43.33.1 Εργασίες τοποθέτησης πλακιδίων
46.13.12 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση οικοδομικών υλικών
46.73.16 Χονδρικό εμπόριο άλλων οικοδομικών υλικών

 

Αδικαιολόγητες παραλείψεις στους κωδικούς επαγγελμάτων (μόλις 255 ΚΑΔ σε σύνολο χιλιάδων) αφήνουν έξω από τα μέτρα χιλιάδες εργαζόμενους και προκαλούν αντιδράσεις