Με το που ξέσπασε η κρίση και αφού πέρασαν κάποιες ημέρες καθυστέρησης, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε άμεσα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την διασπορά της πανδημίας στον πληθυσμό της. Στη συνέχεια προσπάθησε να ανταποκριθεί στα οικονομικά προβλήματα που συνοδεύτηκαν από αυτά τα περιοριστικά μέτρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο ολόκληρο.
Προσπάθησε να επικοινωνήσει τα μέτρα αναστολής φόρων, αναστολής τραπεζικών υποχρεώσεων για νομικά αρχικά πρόσωπα και στη συνέχεια για φυσικά πρόσωπα και το 800άρι επίδομα στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και τους αυτοπαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται.
Έτσι, παρουσίασε τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών, που πλήττονται και βάσει αυτών θα συμπεριληφθούν στα παραπάνω μέτρα.
Εάν δηλαδή κάποιο επάγγελμα δεν συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ, τότε οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες δεν δικαιούνται των μέτρων της κυβέρνησης, ούτε οι εργαζόμενοι του επιδόματος.
Να σημειώσουμε πως οι ΚΑΔ έχουν φτιαχτεί για να προσδιορίζουν το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρισης ή του επιτηδευματία και να ορίζουν από ποια ακριβώς δραστηριότητα προέρχονται τα έσοδα.
Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε μία λίστα 255 Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, που είναι ακριβώς μία σταγόνα στο ωκεανό αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι Κωδικοί αριθμών Δραστηριότητας είναι χιλιάδες και ξεπερνούν τις 9.000.
Για να πάρετε μία ιδέα για το πλήθος των ΚΑΔ αρκεί να ρίξετε μία ματιά εδώ .
Αντιδράσεις από παντού
Οι επαγγελματικοί φορείς το αντιλήφθηκαν και άρχισαν ο ένας μετά τον άλλο να αντιδρούν, αφού διαπίστωσαν ότι εκατοντάδες επαγγέλματα και εργαζόμενοι μένουν εκτός μέτρων και αποζημιώσεων.
Ο έμπειρος Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ζήτησε να συμπεριληφθούν επιπλέον πάνω από 200 κωδικοί επαγγελμάτων (ΚΑΔ), που σχετίζονται με τις ναυπηγικές ή συναφείς δραστηριότητες, που αφορούν μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, προέδρος του μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας του ΕΒΕΑ, αντιλαμβανόμενος την ελλειμματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ζήτησε να συμπεριληφθούν όλοι οι ΚΑΔ και τα μέτρα να είναι οριζόντια, αφού λίγο έως πολύ, πλήττονται πάνω από το 90% των επαγγελμάτων του ιδιωτικού τομέα.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μπροστά στις δίκαιες και λογικές αντιδράσεις έκανε δηλώσεις και είπε ότι θα συμπεριληφθούν επιπλέον 100 κωδικοί στα επαγγέλματα που πλήττονται. Δηλαδή το 255 θα γίνει 355. Συνεχίζει να είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Πρόκειται ακριβώς για «στρουθοκαμηλισμό», όπως εύστοχα χαρακτήρισε αυτή την τακτική της κυβέρνησης ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, βλέποντας πως εξελίσσεται η όλη διαδικασία και ζήτησε η κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά όλες τις επιχειρήσεις που σήμερα δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν λόγω του κορονοϊού.
Ακολούθησε ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, που ζητάει να συμπεριληφθούν επιπλέον περίπου 85 ΚΑΔ για επαγγέλματα που έχουν υποστεί μείωση της τάξεως 50% έως 90% της δραστηριότητας τους.
Όμως οι παραλείψεις δεν σταματούν εδώ.
Η αναφορά μόνο σε Κύρια Δραστηριότητα
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανακοίνωσε την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 ότι μόνο οι Κύριοι Κωδικοί ΚΑΔ θα είναι αυτοί που θα ληφθούν υπόψη για την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.
Πρόκειται για έναν ακόμα στρουθοκαμηλισμό, αφού όλες οι επιχειρήσεις και σχεδόν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δηλώσει εκτός από την κύρια δραστηριότητα αρκετές δευτερεύουσες, που είτε συνδέονται με την κύρια δραστηριότητα είτε όχι, για να συμπληρώνουν το εισόδημα όταν η κύρια δραστηριότητα δεν αρκεί.
Όπως μάλιστα αναφέρουν οι λογιστές και όσοι ασχολούνται με τους ΚΑΔ είναι τόσο κοντά η απόσταση της μιας δραστηριότητας από την άλλη, που ουσιαστικά με το να λαμβάνεται μόνο η δηλωθείσα κύρια δραστηριότητα, είναι σαν να απορρίπτεται εξορισμού η πλειονότητα των επαγγελμάτων.
Συνεπώς οι λίστες και οι ΚΑΔ πρέπει να πολλαπλασιαστούν.
Σημείωση: Δεν γνωρίζουμε ποιοι φωστήρες συμβούλευσαν τους υπουργούς με τους συγκεκριμένους ελάχιστους κωδικούς (ΚΑΔ). Η αλήθεια είναι ότι ούτε οι υπουργοί ούτε οι σύμβουλοί τους θα έχουν απώλειες, ούτε ευρώ, από το μισθό τους. Δυστυχώς σε αυτήν την περίπτωση η ατομική ανευθυνότητα υπερίσχυσε της συλλογικής ευθύνης.