Reuters: Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην αποκτήσει πυρηνικά – Τι προβλέπει η συμφωνία με τις ΗΠΑ

Η Τεχεράνη συμφώνησε να μην κατασκευάσει ή να αποκτήσει πυρηνικά όπλα βάσει ενός σχεδίου μνημονίου κατανόησης μεταξύ των ηγετών του Ιράν και των ΗΠΑ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ιρανό αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την άφιξη Καταρινών διαμεσολαβητών στην ιρανική πρωτεύουσα, με στόχο να διευκολύνουν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Jerusalem Post.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα γίνει με το υπάρχον εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν θα συζητηθούν μέσα στις επόμενες 60 ημέρες μετά την επίτευξη μιας αρχικής συμφωνίας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος,. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι ΗΠΑ έχουν αποδεχθεί στο προσχέδιο μνημονίου ότι το Ιράν θα προχωρήσει σε αραίωση των αποθεμάτων ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού εντός της χώρας.

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να άρουν τις κυρώσεις επί του πετρελαίου του Ιράν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δήλωσε επίσης ο Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters, ώστε να επιτραπεί στο Ιράν να πουλήσει πετρέλαιο και να κρατήσει τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτές.

Bασικό μέρος της συμφωνίας θα είναι επίσης η επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν και η άρση του ναυτικού αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ.

Το Reuters αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με τον ιρανό αξιωματούχο, το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει την αποδέσμευση από τις ΗΠΑ ιρανικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 25 δισ. δολαρίων που έχουν παγώσει.