Έκρηξη στις αιτήσεις για τον εξωδικαστικό, συνεχίζει να προτείνει τα ελληνικά ομόλογα η JP Morgan και νέο ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια “βλέπει” η Morgan Stanley

Μετά την εφαρμογή των βελτιώσεων, που θεσμοθέτησε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υπερδιπλάσιοι δανειολήπτες προσφεύγουν στο θεσμό του εξωδικαστικού μηχανισμού για να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Πάνω από 25.000 νέες αιτήσεις δημιουργήθηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2024 έναντι 13.830 το πρώτο τετράμηνο του 2023.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου οι αιτήσεις έφτασαν στις 25.190 ενώ τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 6.390 νέες αιτήσεις, δηλαδή σχεδόν διπλάσιες από το μέσο όρο των αιτήσεων, έγιναν ανά μήνα μέσα στο 2023 (μέσος όρος 3.400 αιτήσεις).

Επίσης, το μήνα Απρίλιο, οριστικοποιήθηκαν 3.819 αιτήσεις. Συνεπώς, μέχρι σήμερα, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν πραγματοποιηθεί 16.704 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών που αντιστοιχούν σε 5,92 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Παράλληλα, οι εταιρείες διαχείρισης πραγματοποίησαν κατά το μήνα Μάρτιο του 2024 απευθείας διμερείς ρυθμίσεις για σχεδόν 7.900 οφειλέτες, με συνολικό ύψος οφειλών 351 εκατ. ευρώ.

Τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν την πλειοψηφία σε όλους τους τύπους διμερών αλλά και του Ν.4605/2019, ενώ στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη οι ρυθμίσεις για περισσότερα από τα μισά δάνεια αφορούν σε καταναλωτικά.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία Αττική και Κεντρική Μακεδονία είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, καθώς αντιστοιχούν στο 47,15 των συνολικών οφειλών, ύψους 15,1 δισ. ευρώ.

Το 58,12% των οφειλών στον μηχανισμό αφορούν επιτηδευματίες, ενώ το 75,8% εξ αυτών είναι προς τις τράπεζες, με τη μέση διάρκεια αποπληρωμής για χρέη προς το Δημόσιο να φτάνει στα 17 έτη και προς τις τράπεζες τα 18 έτη.

******

Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan επανέλαβε τη θέση αγοράς (long) που έχει προτείνει υπέρ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των ιταλικών δεκαετών ομολόγων. «Τα ελληνικά ομόλογα υποαποδίδουν μέτρια έναντι της Ιταλίας και διαπραγματεύονται κοντά στο ανώτερο άκρο των τελευταίων έξι μηνών έναντι της Ιταλίας. Στο μέτωπο της προσφοράς των ομολόγων, η Ελλάδα έχει ήδη καλύψει περίπου το 80% του συνολικού της κεφαλαίου μέσω συμβατικών εκδόσεων ομολόγων για το 2024», επισημαίνει ο οίκος.

«Η Ισπανία παραμένει η αγαπημένη μας επιλογή για την overweight θέση στα ομόλογα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, δεδομένου του ισχυρού μακροοικονομικού υπόβαθρου, της πτώσης και του περιορισμένου δημοσιονομικού θορύβου σε σχέση με τις ομοειδείς χώρες

Οι οικονομολόγοι της JP Morgan για φέτος τοποθετούν την ελληνική ανάπτυξη στο 2,3% και τον πληθωρισμό να αναμένεται στο 2,8%, με το ΑΕΠ να ανέρχεται σε 234 δισ. ευρώ. Η χώρα θα σημειώσει έλλειμμα στον προϋπολογισμό της της τάξεως του 0,9%, χαμηλότερα από το όριο του 1%, με το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό να διαμορφώνεται στο 2,5%. Η τράπεζα εκτιμά ότι το ακαθάριστο χρέος ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω σε 152%, με το αλλά το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να μειώνεται μεν, αλλά να παραμένει σε υψηλά επίπεδα της τάξεως του 6,1%. Τέλος, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για τη χώρα μας ως ποσοστό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ευρωζώνης των 15 χωρών θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 50%, με την Πορτογαλία να ακολουθεί με 60% και την Κύπρο με 76%.

******

Ένα νέο ράλι, το οποίο μάλιστα θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο που σημειώθηκε στα τέλη του 2023, περιμένει η Morgan Stanley για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο τιμόνι της ανοδικής κίνησης θα βρεθούν οι μετοχές που επηρεάζονται από τις αποδόσεις των ομολόγων, εκτιμούν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley έχουν εντοπίσει ομοιότητες στη σημερινή περίοδο με τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το 1995, οι ευρωπαϊκές μετοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων παρουσίασαν ισχυρές υπερ-αποδόσεις την περίοδο γύρω από τη στροφή της Fed και μετά έχασαν αυτές τις αποδόσεις καθώς οι προσδοκίες της αγοράς γύρω από τις μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ άλλαξαν, κάτι που έχει συμβεί και φέτος.

Η Morgan Stanley θεωρεί ότι τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ την Τετάρτη θα είναι ο καταλύτης-κλειδί. Ο οίκος περιμένει επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού στο 0,29% σε μηνιαία βάση για τον Απρίλιο, έναντι 0,36% τον περασμένο μήνα, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να διαμορφώνονται στο 0,3%. Η διαμόρφωση του δείκτη στα επίπεδα του consensus ή και χαμηλότερα θα τροφοδοτούσε τη συνέχεια του ράλι για τις ευρωπαϊκές μετοχές που είναι ευαίσθητες στις αποδόσεις των ομολόγων.

Το ράλι αυτό, το οποίο η Morgan Stanley ονομάζει «Santa Claus 2.0», θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο που σημειώθηκε στα τέλη του 2023 και θα στηρίξει ένα ευρύτερο ράλι στην αγορά, εκτιμά ο οίκος.