
Ολοκληρώνεται η απομάκρυνση των τελευταίων νεκρών ψαριών που γέμισαν τις προηγούμενες ημέρες τον Παγασητικό προκαλώντας πολλά προβλήματα και οδηγώντας τον Βόλο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ήδη έχει απομακρυνθεί το 99% των νεκρών ψαριών.
Σημειώνεται ότι τα περισσότερα νεκρά ψάρια πηγαίνουν για καύση, ενώ ορισμένα από αυτά (περίπου 4-5 τόνοι) πήγαν σε ειδικό χώρο στο Βελεστίνο, όπου έγινε υγειονομική ταφή σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
«Η υγειονομική ταφή, όπως έγινε και με τα πρόβατα με την πανώλη, μπαίνει ένα γεωύφασμα, πάνω μπαίνουν τα ζώα και μετά μπαίνει ασβέστης και χώμα. Έγινε βάσει της νομοθεσίας της ευρωπαϊκής, όπως ακριβώς γίνεται σε κάθε τέτοια περίπτωση» σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, συμπληρώνοντας: «Αυτά που λέγονται ότι υπάρχει κίνδυνος, δεν έχουν καμία βάση επιστημονική».
Πώς έφτασαν τόσα ψάρια στον Παγασητικό
Το γεγονός ότι εκατομμύρια νεκρά ψάρια από τη λίμνη Κάρλα και τον ποταμό Ξηριά έφτασαν στον Παγασητικό Κόλπο δείχνει ότι δεν ελήφθη κανένα μέτρο πριν από την περιβαλλοντική καταστροφή, ενώ αρκετοί υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε καθώς υπήρξε ασυνεννοησία μεταξύ των Αρχών που εμπλέκονται σε όλη αυτή τη «διαδρομή».
«Πρέπει να καταλάβετε ότι ήταν μια συγκυρία πραγμάτων στην οποία εμπλέκονταν ο φορέας διαχείρισης της Κάρλας, η Αποκεντρωμένη που είχε τον έλεγχο του αρδευτικού νερού, ο Οργανισμός Λιμένος, ο Δήμος Βόλου, το Λιμεναρχείο. Όλοι αυτοί τράβηξαν την ουρά τους απέξω…» σημείωσε ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, προσθέτοντας μάλιστα ότι η Περιφέρεια έκανε ενέργειες για την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών, χωρίς να είναι αρμοδιότητά της.
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρόλο που δεν είχε την ευθύνη, αν δεν έμπαινε μπροστά… Σε αυτήν τη φάση κάποιος έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία για να μπορέσει να μαζέψει τα ψάρια. Αν δεν την έπαιρνε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα ψάρια θα ήταν ακόμα εκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Κουρέτας, η Περιφέρεια θα μπορούσε να έχει τοποθετήσει ένα δίχτυ πριν από το θυρόφραγμα, ώστε να μη φύγουν τα ψάρια, κάτι που όπως τόνισε ήταν αδύνατο τεχνικά με τον όγκο νερού που υπήρχε. «Για να μην πάνε τα ψάρια στον Παγασητικό, θα μπορούσε να τοποθετηθεί ένα δίχτυ πριν από το θυρόφραγμα… Δεν μπορούσε να γίνει πριν γιατί ήταν σε σημείο το οποίο θα είχε βουλώσει, δεν μπορούσε να γίνει τεχνικά, κανείς δεν έμπαινε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μπορούσαν να δράσουν νωρίτερα
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Χημείας & Περιβάλλοντος ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φυτιάνος, οι Αρχές θα μπορούσαν να δράσουν νωρίτερα και να σώσουν το μεγαλύτερο μέρος των ψαριών.
«Τα ψάρια δεν πέθαναν σε μια στιγμή. Εδώ και ένα μήνα είχαν ξεκινήσει οι θάνατοι, καθώς ελαττώθηκε το οξυγόνο στη λίμνη Κάρλα. Αν πήγαινε κάποιος και μετρούσε, θα έπαιρναν εγκαίρως μέτρα» σημείωσε ο κ. Φυτιάνος, τονίζοντας ότι «η φύση είχε προειδοποιήσει».
«Έπρεπε να υπάρχει ένας συντονιστικός φορέας που θα έπρεπε να δράσει, αλλά στην Ελλάδα λειτουργούμε πυροσβεστικά» πρόσθεσε ο καθηγητής Χημείας & Περιβάλλοντος.
Κόντρα για τις ευθύνες
«Πολιτικό απατεώνα» χαρακτήρισε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος. «Ο Δήμος Βόλου και ο Οργανισμός Λιμένος εμπλέκονται εφόσον ήρθαν όλα αυτά τα φερτά υλικά και μπήκαν στο λιμάνι, να το καθαρίσει και το καθάρισε» ρίχνοντας την ευθύνη για τα νεκρά ψάρια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Επίσης, ο δήμαρχος Βόλου ανέφερε ότι τα συνεργεία που είχε δώσει εργολαβία η Περιφέρεια Θεσσαλίας αντί να μαζεύουν τα ψάρια για να οδηγηθούν σε καύση, τα έθαβαν στον Ξηριά. «Στα 100 μέτρα είχε γεωτρήσεις και στα 10 μέτρα κατοικίες, γι’ αυτό έκανα μήνυση και η υπόθεση είναι στην εισαγγελία και την Παρασκευή είναι το δικαστήριο» συμπλήρωσε ο κ. Μπέος.
Αγωνία για τις επιχειρήσεις
Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες της πόλης του Βόλου και ολόκληρου του παραλιακού μετώπου στον Παγασητικό έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή, ενώ τοπικοί φορείς και εμπορικοί σύλλογοι ζητούν μέτρα στήριξης από το κράτος.
«Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο εδώ και έναν χρόνο, η πόλη και γενικότερα η Μαγνησία καταστράφηκε. Λίγο συνήλθαμε, προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Είχαμε μια 70% πτώση του τζίρου μέχρι και πριν τα ψάρια, όμως μετά έγινε 100% καταστροφή» υπογράμμισε ο πρόεδρος καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας νομού Μαγνησίας Στέφανος Στεφάνου και κατέληξε: «Για τους επόμενους μήνες είμαστε κατεστραμμένοι».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος Βόλου, την ώρα που τα καταστήματα είχαν κλείσει λόγω των νεκρών ψαριών που είχαν γεμίσει την παραλία του Βόλου, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου έστειλε τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του τέλους τραπεζοκαθισμάτων.
«Και ήρθε και κλιμάκιο μεικτό από τη Φλώρινα, τους πήρα αργά χαμπάρι, η Εφορία να ελέγχει τα μαγαζιά σε μια περίοδο καταστροφής που είναι κλειστά. Μιλάμε για τρέλα» είπε ο Αχιλλέας Μπέος.





























