Βόρεια Μακεδονία: Πλαστή άδεια αλλά με γνήσια σφραγίδα είχε το κλαμπ όπου σκοτώθηκαν 59 νέοι ανθρωποι

Με πλαστή άδεια που όμως έφερε γνήσια σφραγίδα του υπουργείου Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας λειτουργούσε το κλαμπ, όπου το περασμένο Σαββατοκύριακο εκτιλύχθηκε η τραγωδία με τους 59 νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες στην πόλι Κότσανι. Μάλιστα, για την υπόθεση έχει προσαχθεί και ανακρίνεται ο πρώην υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτεσί.

Οι περίπου 1.500 θαμώνες του κλαμπ έμειναν παγιδευμένοι, καθώς η μοναδική έξοδος κινδύνου ήταν σφραγισμένη και, μόλις ξέσπασε η φωτιά, όλοι αναγκάστηκαν να βγουν από την κεντρική πόρτα με αποτέλεσμα δεκάδες να καούν, να εισπνεύσουν καπνό ή να ποδοπατηθούν.

Η τραγωδία φαίνεται ότι είναι το αποτέλεσμα ενός σκανδάλου διαφθοράς και δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων, ενώ οι Αρχές ανακρίνουν και τον πρώην διευθυντή της Επιθεώρησης Αγοράς. Συνολικά έχουν συλληφθεί περίπου 20 άτομα.

Το κλαμπ στεγαζόταν σε ένα παλιό κτίριο που παλαιότερα ήταν αποθήκη χαλιών. Είχε επιφάνεια 250 τμ. και εκεί είχαν στοιβαχτεί εκατοντάδες άνθρωποι. Αρχικά το κλαμπ είχε χτιστεί ως στάβλος και δεν διέθετε κανένα μέτρο ασφαλείας. Δεν υπήρχε σύστημα πυρασφάλειας ούτε επαρκής αριθμός πυροσβεστήρων, ενώ το κτίριο είχε εύφλεκτα υλικά.

Ο εισαγγελέας Λιούπτσο Κότσεφσκι δήλωσε: «Σας εγγυώμαι πως η έρευνα θα είναι ενδελεχής και γρήγορη. Θα επιστρατεύσουμε ειδικούς από όλα τα πεδία, για να βρούμε τα αίτια και τους υπαίτιους του δυστυχήματος».

Σημειώνεται ότι σήμερα Τρίτης, το απόγευμα, έπειτα από νέα καλέσματα θα γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις πόλεις της Β. Μακεδονίας. Οι πολίτες θα μοιράζουν μαύρες κορδέλες.

Τη Δευτέρα σημειώθηκαν επεισόδια καθώς συγκεντρωμένοι στην πόλη Κότσανι επιτέθηκαν σε άλλες επιχειρήσεις του ιδιοκτήτη του κλαμπ.

Οι σοβαρά τραυματίες που νοσηλεύονται στην Ελλάδα

Οι τρεις νεαροί που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», αλλά και οι δυο νεαροί που νοσηλεύονται στο 424, παραμένουν σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, σύμφωνα με την ανακοίνωση των γιατρών. Τραυματίες μεταφέρονται επίσης σε Αυστρία και Κροατία.

Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» νοσηλεύονται δύο 25χρονοι, μία κοπέλα, ένα αγόρι, καθώς και μία 19χρονη που παραμένουν διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής της Μονάδας Εγκαυμάτων και έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων. Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι το αναπνευστικό, ενώ στο πλευρό τους βρίσκονται συνεχώς συγγενείς τους.

Στο 424 νοσηλεύεται ένας 25χρονος και ένας 27χρονος οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έχουν υποβληθεί σε τραχειοστομία, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το αναπνευστικό. Στο 401 νοσοκομείο νοσηλεύονται και τρεις εγκαυματίες από το κλαμπ της Βόρειας Μακεδονίας.