
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της με σταθερό ρυθμό έως ότου το βασικό της επιτόκιο φτάσει στο 2%, δεδομένου ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και εξασθενούν οι πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
«Δεν νομίζω ότι η επόμενη συνεδρίασή μας είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε διακοπή των μειώσεων επιτοκίων», ανέφερε στο POLITICO ο κ. Στουρνάρας από την Αθήνα. «Είναι ακόμη πολύ νωρίς.»
Από αυτά τα σχόλιά του προκύπτει σαφής διαφωνία του με την κα Isabel Schnabel, επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να συζητά αν πρέπει να διακόψει ή να τερματίσει τις μειώσεις επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίασή του στις 6 Μαρτίου. Η ΕΚΤ από τον περασμένο Ιούνιο έχει μειώσει πέντε φορές το βασικό επιτόκιο πολιτικής της, το επιτόκιο στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων, από το ιστορικά υψηλό 4% στο 2,75% σήμερα. Κατά την κα Schnabel, που θεωρείται ως το «γεράκι» με τη μεγαλύτερη επιρροή μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δεν διαπιστώνεται πλέον ότι τα επιτόκια εξακολουθούν να επιδρούν ανασταλτικά στην οικονομική δραστηριότητα.
Ο κ. Στουρνάρας εκφράζει ξεκάθαρα αντίθετη άποψη.
«Ακόμα βρισκόμαστε σε σαφώς περιοριστικό έδαφος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτή είναι και η επίσημη θέση της ΕΚΤ. Αυτή η θέση εξάλλου στηρίζεται στις προσδοκίες που επικρατούν ευρύτερα ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη και ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον επιθυμητό στόχο φέτος. «Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, θα πρέπει σίγουρα να μειώσουμε κι άλλο τα επιτόκια», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.
*******
Για τοποθετήσεις σε νέες επενδύσεις προορίζονται τα κεφάλαια ύψους 160 εκατ. ευρώ που εισέπραξε ο Αμερικανός επιχειρηματίας John Paulson από την πώληση 35 εκατ. μετοχών, που αντιστοιχούν στο 2,8% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, έναντι 4,58 ευρώ ανά μετοχή.
Οι μετοχές αγοράστηκαν από μεγάλα funds, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου (book building) που που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από την Goldman Sachs.
Πάντως, παρά την πώληση του συγκεκριμένου πακέτου της Τράπεζας Πειραιώς, ο John Paulson εξακολουθεί να παραμένει βασικός μέτοχος της με μερίδιο 14%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. Σε αυτό βοήθησαν και τα θετικά αποτελέσματα που παρουσίασε η τράπεζα η οποία εγκαινιάζει μια νέα εποχή υψηλών διανομών κερδών προς τους μετόχους.
Σημειώνεται ότι τον τελευταίο μήνα η τιμή της μετοχής της τράπεζας μετά και τις συνεχείς αναβαθμίσεις είχε ενισχυθεί κατά 7%.
*******
Φορολογικά έσοδα 5.879 εκατ. ευρώ παρουσιάζει η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, αυξημένα κατά 314 εκατ. ευρώ ή 5,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025
Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, η υπερεκτέλεση αυτή προέρχεται κυρίως από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη του ΦΠΑ καθώς και των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων και λοιπών κατηγοριών του προηγούμενου έτους που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2025.
Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων του μηνός Ιανουαρίου επηρεάζει σε δημοσιονομικούς όρους το έτος 2024.
Tο πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε σε 1,98 δισ. ευρώ και ξεπέρασε, έτσι, τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ, αλλά ήταν κάτω από τα 2,282 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2024.




























