Προκαλεί και πάλι ο Ερντογάν: «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την “τουρκική μειονότητα” της Δυτικής Θράκης»

Εκ νέου ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» έθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανερχόμενος στην προσφιλή του ρητορική της έντασης.

Μιλώντας σήμερα Τετάρτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του AKP, ανέφερε συγκεκριμένα: «Παρακολουθούμε όλα τα βήματα της Ελλάδας και θα παρεμβαίνουμε όταν είναι απαραίτητο. Θα συνεχίσουμε να έχουμε υπό την προστασία μας την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης».

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη: «Ο αγώνας που διεξήγαγε ο αείμνηστος δρ Σαδίκ Αχμέτ έχει μεγάλη συμβολή στα επιτεύγματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη σήμερα. Τον μνημονεύω για άλλη μία φορά με ευλάβεια, εύχομαι υπομονή στην οικογένειά του και στους συντρόφους του και θα ήθελα να τονίσω και πάλι εδώ ότι ως Τουρκία θα σταθούμε δίπλα στους αδελφούς μας στη Δυτική Θράκη με όλα μας τα μέσα… Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές Αρχές, τα προβλήματα των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας. Ιδιαίτερα τα θέματα που αφορούν τη θρησκευτική και λατρευτική ελευθερία και τα δικαιώματα στην εκπαίδευση βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθησή μας. Παρακολουθούμε όλα τα βήματα που κάνει η Ελλάδα και παρεμβαίνουμε όταν χρειάζεται. Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και στο εξής».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε παρόμοιο τόνο και στην Κύπρο κάνοντας λόγο για «φρικαλεότητες για τις οποίες οι δυτικοί θεσμοί και οργανισμοί δεν έκαναν τίποτα». Συγκεκριμένα, είπε: «Το ίδιο ισχύει και για τα δικαιώματα του “τουρκοκυπριακού” λαού που σφετερίστηκαν. Ο “τουρκοκυπριακός” λαός έχει υποστεί αδικίες, ανομίες και διακρίσεις για σχεδόν τρία τέταρτα του αιώνα, από τη δεκαετία του 1960. Μεταξύ 1963 και 1974, πολλοί από εμάς θυμόμαστε σαν να ήταν χθες τις σφαγές που έγιναν. Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τις τραγωδίες των Κυπρίων αδελφών μας που προσπάθησαν να στριμωχτούν σε μόλις 3% του νησιού. Ενώ διαπράχθηκαν όλες αυτές οι φρικαλεότητες, οι δυτικοί θεσμοί και οργανισμοί δεν έκαναν τίποτα. Όπως ακριβώς παρακολουθούν σήμερα τη γενοκτονία στη Γάζας, έτσι και τότε παρακολουθούσαν από μακριά τις απόπειρες εθνοκάθαρσης κατά του “τουρκοκυπριακού” λαού».

Σύμφωνα δε με τον ίδιο, «με την “ειρηνευτική επιχείρηση” της 20ής Ιουλίου 1974, η Τουρκία έσπασε τα βρώμικα και αιματοβαμμένα χέρια που άπλωσαν κατά του “τουρκοκυπριακού” λαού. Η “ειρηνευτική επιχείρηση” στεφανώθηκε το 1983 με την ανακήρυξη της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Ωστόσο, οι πολιτικές που αποσκοπούν στο να κάμψουν τη θέληση των Τουρκοκυπρίων για ανεξαρτησία συνεχίζουν να αυξάνονται από τότε. Τέλος, ενώ η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, η οποία είπε “ναι” στο Σχέδιο Ανάν το 2004, τιμωρήθηκε, η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία είπε “όχι” στο σχέδιο, ανταμείφθηκε με το να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, τίποτα δεν βγήκε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη συνέχεια. Έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις παλιές μεθόδους. Εμείς και οι Τουρκοκύπριοι έχουμε χορτάσει από τις προτάσεις που βασίζονται στην ομοσπονδία. Στην 50ή επέτειο της “ειρηνευτικής επιχείρησης”, επαναβεβαιώσαμε ξεκάθαρα τη θέση μας ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα».