
Την παραίτησή του αναμένεται να υποβάλει σήμερα Τρίτη ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, το οποίο πηγές από το περιβάλλον του.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες Δευτέρα ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς προανήγγειλε ανασχηματισμό, παραδεχόμενος ότι και από την πλευρά της κυβέρνησης έγιναν λάθη και υπήρξαν δηλώσεις που ενίσχυσαν το κλίμα διχασμού στην κοινωνία, ενώ κάλεσε επίσης τους φοιτητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα να προσέλθουν σε διάλογο «για να επέλθει η ομαλότητα στη χώρα». «Σε αυτούς τους δύσκολους πολιτικά καιρούς έχει γίνει σαφές ποιος είναι έτοιμος να εργαστεί και να αγωνιστεί και ποιος όχι, και κατά συνέπεια αναμένω ότι πάνω από το 50% των υπουργών θα αντικατασταθεί σε μια πολύ επείγουσα αναδόμηση της κυβέρνησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Σερβίας.

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους
Χθες Δευτέρα οι φοιτητές στη Σερβία απέκλεισαν σημαντικό οδικό κόμβο στο Βελιγράδι, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών. Από όλες τις πανεπιστημιακές σχολές στην πρωτεύουσα οι φοιτητές, κάνοντας πορεία, έφτασαν στο σημείο αποκλεισμού, όπου άρχισαν να στήνονται σκηνές και πάγκοι με τρόφιμα και πόσιμο νερό.
Στον αποκλεισμό συμμετέχουν και οι μαθητές των τελευταίων τάξεων του λυκείου μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές τους, ενώ οι φοιτητικές οργανώσεις κάλεσαν και τους πολίτες που το επιθυμούν «να έρθουν για τσάι και κουβέντα».
Την πορεία των φοιτητών από τη γεωπονική σχολή συνόδευαν και αγρότες με τα τρακτέρ τους που έφτασαν την Κυριακή από τη Βοϊβοντίνα. Στα πλακάτ που κρατούν οι φοιτητές δεσπόζουν τα «ματωμένα χέρια», που έγιναν σύμβολο του αγώνα κατά της διαφθοράς, και το σύνθημα: «Η διαφθορά σκοτώνει».
Χιλιάδες πολίτες φέρνουν στους φοιτητές τρόφιμα, νερό, χυμούς, είδη υγιεινής, κουβέρτες, σκηνές και ό,τι άλλο χρειάζονται για να περάσουν έξω όλη την νύχτα.
Οι φοιτητές των τεσσάρων δημόσιων πανεπιστημίων της Σερβίας διαδηλώνουν για περισσότερο από δύο μήνες ζητώντας να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για την τραγωδία στο Νόβι Σαντ την 1η Νοεμβρίου του 2024, όταν κατέρρευσε το γείσο στον σιδηροδρομικό σταθμό και σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι.
Ένα βασικό αίτημα των φοιτητών είναι να δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα που αφορούν την ανακαίνιση του σταθμού που διήρκησε τρία χρόνια και είχε ολοκληρωθεί τρεις μήνες πριν από την τραγωδία. Τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στηρίζουν και οι καθηγητές των πανεπιστημίων, ενώ το τμήμα πολιτικών μηχανικών του πολυτεχνείου στο Βελιγράδι συνέταξε συγκεκριμένη λίστα εγγράφων που απαιτούνται για να διαπιστωθεί αν έγιναν παρατυπίες κατά την ανάθεση του έργου ανακαίνισης του σταθμού, την υλοποίηση και την παροχή άδειας λειτουργίας μετά την αποπεράτωση των εργασιών.
Η σερβική κυβέρνηση ανέβασε χθες Δευτέρα στην ιστοσελίδα της για τρίτη φορά τους τελευταίους δύο μήνες, νέα έγγραφα που αφορούν την ανακαίνιση του σιδηροδρομικού σταθμού στο Νόβι Σαντ, παρότι έως πρόσφατα δήλωνε ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία.






























