Στ. Κασσελάκης: Οι πέντε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο πανεπιστήμιο

Τις πέντε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο πανεπιστήμιο παρουσιάζει ο Στέφανος Κασσελάκης με βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα πανεπιστήμια με κύρος.

Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά και στο ερώτημα γιατί είναι κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων όταν ο ίδιος έχει σπουδάσει σε ένα από αυτά στο εξωτερικό με υποτροφία: «Η ΝΔ στήνει αντισυνταγματική μπίζνα με πανεπιστήμια- σούπερ μάρκετ που δίνουν πτυχία franchise, δίνοντας λιγότερες ευκαιρίες».

Οι πέντε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

  • Διπλασιασμός του διδακτικού προσωπικού, προκειμένου να φτάσουμε στο μέσο όρο της ΕΕ στην αναλογία καθηγητών- φοιτητών
  • Πρόγραμμα «Εστία παντού». Ανέγερση φοιτητικών εστιών με χρηματοδότηση από έσοδα του Δημοσίου από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης
  • Διπλασιασμός των κονδυλίων που δίνονται στα πανεπιστήμια για την έρευνα: «Γιατί χωρίς την έρευνα δεν μπορεί να διασυνδεθεί το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας»
  • Έκπτωση ενοικίων για φοιτητική στέγη από το φορολογητέο εισόδημα.
    Για μισθώματα ως 500 ευρώ. Για οικογενειακό εισόδημα ως 60.000 ευρώ. Ωφελούμενοι: 150.000 οικογένειες. Δημοσιονομικό κόστος: 225.000.000 ευρώ.
  • Δημιουργία αυτοδιοικούμενων πυλώνων ξένων πανεπιστημιακών προγραμμάτων εντός των ελληνικών πανεπιστημίων.