Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Μείωση NPE’s σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Β. Ψάλτης

Το τρίτο μεγαλύτερο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων στην Ευρώπη θα υλοποιήσει η Alpha Bank (το ονομάζει Galaxy) σηματοδοτώντας την αποφασιστικότητα της διοίκησης να μειώσει κάθετα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 12 δισ. ευρώ, αφήνοντας πίσω της τα προβλήματα της κρίσης. Αυτό επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλειος Ψάλτης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.
«Είναι μία συναλλαγή που μας επιτρέπει να περιορίσουμε τον δείκτη των NPE από 44% φέτος σε επίπεδα χαμηλότερα από 20% το 2020 και, τελικά, σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022. Αντιστοίχως, το ποσοστό των μην εξυπηρετούμενων δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (NPL) θα υποχωρήσουν κάτω του 5% το 2022», αναφέρει ο CEO της τράπεζας.
Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η επιστροφή της τράπεζας στην κανονική της δουλειά, που είναι η χορήγηση δανείων. Στο πλαίσιο αυτό η τράπεζα σχεδιάζει να χορηγήσει δάνεια 14 δισ. στην οικονομία. «Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της εθνικής προσπάθειας, διασφαλίζοντας πιστώσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ύψους 14 δισ. ευρώ μέχρι το 2022», αναφέρει ο Β. Ψάλτης.