Α. Μπλίνκεν από Βερολίνο: «Ενωμένο» το ΝΑΤΟ – «Πολύ μεγάλο» το κόστος για τη Ρωσία εάν κλιμακώσει

Το δικό του μήνυμα υπέρ της «ενότητας» του ΝΑΤΟ το οποίο «μιλάει με μία φωνή» απέναντι σε όσα εκτυλίσσονται στο μέτωπο της Ουκρανίας με τη Ρωσία, έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σήμερα από το Βερολίνο. 

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που υπενθυμίζεται πως μια ημέρα πριν είχε βρεθεί στο Κίεβο, υπογράμμισε πως θέλει να διασφαλίσει πως οι νατοϊκοί σύμμαχοι μιλούν με μία, κοινή και ενιαία φωνή όταν πρόκειται για τη Ρωσία. 

Ο κ. Μπλίνκεν είχε σήμερα συνάντηση στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, με τις δηλώσεις του να αποκτούν μάλιστα πρόσθετο βάρος καθώς εκείνος πρόκειται αύριο, Παρασκευή, να έχει συνάντηση στη Γενεύη με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκεί Λαβρόφ, ενώ λίγα 24ωρα αργότερα ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. 

Ο ίδιος δεν παρέλειψε μάλιστα να στρέψει και τα φραστικά πυρά του κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας πως η Μόσχα επιδιώκει να προκαλέσει ρήγματα στη νατοϊκή συμμαχία και να διχάσει τα κράτη-μέλη της.

Ο κ. Μπλίνκεν συνέχισε, προειδοποιώντας πως εάν η Ρωσία ακολουθήσει τον δρόμο της επιθετικότητας, τότε το κόστος για την ίδια θα είναι πολύ μεγάλο.  

«Συμφωνούμε ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι η πολιτική και ότι ο μόνος δρόμος προς μια τέτοια διέξοδο είναι μέσω του διαλόγου», δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Α. Μπέρμποκ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «δυστυχώς, με τη συμπεριφορά της, η Ρωσία συνεχίζει να μιλά διαφορετική γλώσσα». 

«Απαιτούμε επειγόντως από τη Ρωσία να λάβει μέτρα προς την αποκλιμάκωση. Οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετική συμπεριφορά ή επιθετικότητα θα είχε σοβαρές συνέπειες», συνέχισε η κα. Μπέρμποκ, απηχώντας έτσι και τον τόνο του Αμερικανού ομολόγου της. 

Σημειώνεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας είχαν νωρίτερα στο Βερολίνο συνάντηση από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, και τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Κλέβερλι.