Α. Τσίπρας: 10 μέτρα ύψους 26 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας

Το πρόγραμμα που εκπόνησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για “γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας σε ορίζοντα έξι μηνων, ύψους 26 δισ. ευρώ”.

«Το σχέδιο που καταθέτουμε θα το υλοποιούσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη αν ήμασταν στην κυβέρνηση. Δεν το καταθέτουμε για να κάνουμε αντιπολίτευση αλλά γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να το υλοποιήσει» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε όρθιοι».

«Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης είναι ανοησία να σκέφτεσαι με όρους πολιτικής σκοπιμότητας. Τούτες τις ώρες που άνθρωποι είναι στην εντατική, όποιος σκέφτεται πολιτικά οφέλη και κόστη, θα το πληρώσει η χώρα» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 14 δισ. πρέπει να αφορούν άμεσα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τα 12 δισ. ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπως εγγυήσεις δανείων.

Επ αυτού χαρακτήρισε “αυτονόητο” ότι όσο διαρκεί το πρόγραμμα, για έξι τουλάχιστον μήνες, θα ανασταλούν όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Τα μέτρα 

Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δισ. επιπλεόν χρηματοδότηση – 4000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού – επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων – ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού

Επέκταση της προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.

Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του ΚΕΑ

Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλέγγύης με τη μορφή μερίσματος ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας – μπλοκάκια, εργόσημα κλπ – αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι

Πλήρη κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαΐου,  επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη Μαίου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δις ευρώ

Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες

Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η  κρίση

Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο και τους απασχολούμενους

Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων

Πρόγραμμα Ηρακλής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δισ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης

Το Δημόσιο να πράξει ό,τι χρειαστεί για την διάσωση στρατηγικής σημασίας μεγάλων επιχειρήσεων που ενδεχόμενα να κινδυνεύσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Είναι νομίζω προφανές ότι η χώρα δεν πρέπει να επιτρέψει ούτε κατάρρευση αλλά ούτε και επιθετικές εξαγορές μεγάλων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων.

Και σε αυτή την λογική πρέπει να κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο επενδύσεων στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικοποίησης εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Σε κάθε περίπτωση οι όροι πρέπει να είναι σαφείς:

Το Δημόσιο θα πρέπει να αποκτά μερίδιο σε αυτές τις εταιρείες αντίστοιχο της παρέμβασής του.

Το Δημόσιο δεν μπορεί σήμερα να αρκεστεί στη θέση του παρατηρητή, του σχολιαστή και του απλού εγγυητή της αυθόρμητης κίνησης της αγοράς και της οικονομίας.

«Υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε όρθιους, εργαζόμενους επιχειρήσεις και οικονομία» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υλοποιήσει τις προτάσεις που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ «χωρίς ολιγωρίες, ανεπάρκειες και ιδεοληψίες».

«Να δράσουμε τώρα για να μη βρεθούμε από τη Σκύλα στη Χάρυβδη. Από την πανδημία στην οικονομική κατάρρευση
Μας περιμένουν μεγάλες περιπέτειες αν περιμένουμε εξελίξεις αμήχανα, άτολμα και αποσπασματικά» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «μεγάλο πλεονέκτημα» για την αντιμετώπιση της κρίσης, το μαξιλάρι ρευστότητας της Ελλάδας σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που για να κάνουν δαπάνες στήριξης της προσφοράς και της ζήτησης θα πρέπει να αυξήσουν το δημόσιο χρέος τους.

«Να το αξιοποιήσουμε όσο είναι καιρός και όχι κατόπιν εορτής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας

«Τώρα βρισκόμασταν μπροστά σε μια περίπτωση κρίσης. Σήμερα η Ευρώπη επιτρέπει τις δαπάνες για τον κοροναϊό και αναστέλλει το σύμφωνο σταθερότητας.  Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε δαπάνες χωρίς να αυξήσει τον δανεισμό της» ανέφερε και τόνισε ότι η Ελλάδα «μπορεί να αντλήσει από το απόθεμα αυτό για να στηρίξουμε με εμπροσθοβαρές πακέτο την οικονομία χωρίς να μπούμε σε περιπέτειες με το δημόσιο χρέος μας».

Είναι εγκκληματικό να μην το κάνουμε είπε ο κ. Τσίπρας καθώς έτσι δεν θα βρεθούμε σε μια «χώρα λουκέτων, ανέργων και διαλυμένης οικονομίας».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «υπερόπλο απέναντι στην κρίση» το μαξιλάρι προκειμένου  «όσο διαρκεί η πανδημία για να στηρίξουμε την ανάκαμψη».