Αύξηση 16% της κινητικότητας στα αστικά κέντρα λόγω ανοίγματος της αγοράς

Η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό την Παρασκευή 22/1 ανέφερε πως στις μεγάλες πόλεις τα κρούσματα είναι 248 στην Αττική (συμπεριλαμβανομένης της ΠΕ Πειραιώς) και 64 στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι έχουμε σταθεροποίηση στην επικράτεια τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο να μειωθούν και άλλο τα κρούσματα, ειδικά στην Αττική.

Είπε πως τα ενεργά κρούσματα είναι σε όλη την επικράτεια 6.000 εκ των οποίων τα μισά στην Αττική.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων κατά τις 7 τελευταίες ημέρες είναι 467 ενώ συνολικά ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται είναι 1.500.

Η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι για πρώτη φορά μέσα στην εβδομάδα ο αριθμός των διασωληνωμένων βρέθηκε κάτω από 300 ενώ είχαμε 110 εισαγωγές κάθε ημέρα.

Δήλωσε με σιγουριά ότι τελικά δεν συνέβη αυτό που φοβόμασταν τα Χριστούγεννα για διασπορά του ιού και μας αξίζουν συγχαρητήρια.

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και εάν επηρέασε το επιδημιολογικό φορτίο, είπε ότι είναι ακόμα νωρίς για να το αξιολογήσουμε. Αυτό όμως που ξέρουμε είναι ότι έχουμε αύξηση 16% της κινητικότητας στα αστικά κέντρα λόγω του ανοίγματος της αγοράς.

Για τα γυμνάσια και λύκεια ανακοίνωσε πως η επιτροπή των ειδικών του υπουργείο Υγείας ομόφωνα αποφάσισε να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Η κυρία Παπαευαγγέλου κατέληξε λέγοντας πως είμαστε τυχεροί που ο χειμώνας είναι σύντομος στην Ελλάδα καθώς η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού.