Αύξηση κατώτατου μισθού: Παγώνει για τέταρτη φορά

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, εκτός από τις εκκρεμείς συντάξεις κληρονόμησε και την υπόθεση Φουρθιώτη.

Nομοθετική ρύθμιση για νέα αναβολή επαναπροσδιορισμού του κατώτατου μισθού αναμένεται από το υπουργείο Εργασίας, καθώς η διορία για τον επανακαθορισμό του τείνει προς το τέλος της δίχως να υπάρχει σχετική παρέμβαση, όπως απαιτείται. Συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας είχε θέσει χρονοδιάγραμμα για τον επαναπροσδιορισμό του κατώτατου μισθού το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου. Σύμφωνα με την ισχύουσα ρύθμιση, ο νέος κατώτατος μισθός θα πρέπει να νομοθετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου του 2021.

Αυτό για να συμβεί προϋποθέτει πρόσκληση της τριμελούς επιτροπής διαβούλευσης προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς, για να αξιολογηθεί ο κατώτατος μισθός και να κατατεθούν οι σχετικές προτάσεις. Κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί (η επιτροπή απαρτίζεται από δύο εκπροσώπους των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών και από τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ).

Έτσι η διαδικασία αναπροσαρμογής των μισθών «παγώνει» για τέταρτη στη σειρά φορά. Να σημειώσουμε ότι οι κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα είναι τα 650 ευρώ μικτά ή 29,04 ευρώ όταν πρόκειται για ημερομίσθιο. Το ποσό αυτό είχε οριστεί τον Φεβρουάριο του 2019 (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ενώ μέχρι τότε οι κατώτατες αποδοχές ήταν στα 586 ευρώ.

Επίσης, υπήρχε θεσμοθετημένος (λόγω μνημονίων) ο υπο-κατώτατος μισθός (511 ευρώ) που ίσχυε για νέους έως 25 ετών. Ο υπο-κατώτατος μισθός καταργήθηκε και όλοι οι εργαζόμενοι απέκτησαν μισθολογική «βάση» τα 650 ευρώ.

Το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είχε δεσμευτεί ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξανόταν με διπλάσιο ρυθμό από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και αναμενόταν να ανέλθει στα 686 ευρώ μικτά από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα.

Τον Φεβρουάριο του 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021. Δηλαδή οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα έπαιρναν αύξηση 48 ευρώ δηλαδή στα 698 ευρώ. Για το 2021 η αύξηση θα ήταν 53 ευρώ με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 751 ευρώ.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Πισσαρίδη ζητάει νέες αλλαγές για τον ορισμό του κατώτατου μισθού. Ζητά συμβούλιο εμπειρογνωμόνων με τριετή θητεία, με στόχο να μην επηρεάζεται από τον εκλογικό κύκλο και προτείνουν η θέση που θα διατυπώνει για τον κατώτατο μισθό να είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση και όχι απλώς γνωμοδοτική όπως είναι σήμερα.