Άγης Πιστιόλας (Agrino): Πρέπει να νικήσουμε το «υπερεγώ»

Τα υπέρ και κατά των ελληνικών επιχειρήσεων περιέγραψε ο Άγης Πιστιόλας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας τροφίμων Agrino και πρόεδρος της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, που απαρτίζεται από επιχειρήσεις με τρία βασικά χαρακτηριστικά: έχουν έδρα, παραγωγή και βασικούς μετόχους στην Ελλάδα.
Ο Άγης Πιστιόλας είπε ότι για εμάς είναι συνειδητή η επιλογή να έχουμε τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και να επιστρέφεται προστιθέμενη αξία στη χώρα, δίνοντας και το στίγμα πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ. Για εμάς αυτή η πρωτοβουλία έχει σκοπό να κάμψουμε το υπερ-εγώ μας να συνεργαστούμε, να δράσουμε ομαδικά δημιουργώντας και αξιοποιώντας δίκτυα για εξαγωγές.

Ο ίδιος φαίνεται να είναι πολύ οργανωτικός. Σχεδιάζει στόχους και αναλύει στο χαρτί όπως λέει, τις εσωτερικές διεργασίες. Περιγράφοντας την δική του εμπειρία στην οικογενειακή επιχείριση Agrino είπε ότι πριν την κρίση ζούσαμε σε ένα επίπλαστο περιβάλλον, δεν κοιτάξαμε τις εξαγωγές και είχαμε μεγάλες αδυναμίες τις οποίες οφείλουμε να βελτιώσουμε. Πρέπει να κάνουμε ενδοσκόπηση, διαρκή ακτινογραφία του εσωτερικού μας, να καταγράφουμε σε χαρτί τις εσωτερικές διαδικασίες, να αξιολογούμε το ανθρώπινο δυναμικό που είναι και η ατμομηχανή της ανάπτυξης. Μίλησε για την ανάγκη βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης, με τοποθέτηση συμβούλων και στελεχών από την αγορά. Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη υπερ-επένδυσης στα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης γιατί αυτά μπορεί να φέρουν την μοναδικότητα στην επιχείριση (στο προϊόν ή στις διαδικασίες). Τέλος επανέλαβε ότι το υπερ-εγώ πρέπει να μείνει στο παρελθόν.

Η εταιρεία Αgrino είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που καινοτομεί. Έχει δύο εργοστάσια σε Αγρίνιο και Θεσσαλονίκη, 189 εργαζόμενους και πραγματοποιεί περίπου 30 εκατ. ευρώ πωλήσεις. Η Agrino είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που πιστοποιήθηκε με προϊόντα ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) – για το προϊόν Γίγαντες-Ελέφαντες Καστοριάς –  και η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που στη συσκευασία του προϊόντος αναγράφεται το όνομα του καλλιεργητή, γιατί όπως λέει ο Άγης Πιστιόλας «Πρωταγωνιστές είναι οι άνθρωποι του μόχθου».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο συνέδριο για τις οικογενειακές επιχειρήσεις (Family Business) τις προκλήσεις και το μέλλον τους, που διοργάνωσε η εταιρεία Palladian Conferences με την υποστήριξη του LSE-The Hellenic Alumni Association και της Ελληνικής ένωσης Επιχειρηματικών (ΕΕΝΕ).