Allianz: Τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης έχουν δημιουργήσει 9.000.000 θέσεις εργασίας «ζόμπι»

Τα «συστήματα διατήρησης εργασίας» που οι χώρες της Ευρώπης εφάρμοσαν την περίοδο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και συνεχίζουν να εφαρμόζουν, σημαίνει ότι περίπου 9.000.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι το 2021. Αυτό δεν το δηλώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, ούτε κόμματα της αριστεράς, αλλά μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η Allianz. Σύμφωνα με την Allianz αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για πολλές κυβερνήσεις τους επόμενους μήνες.
Οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, δημιουργώντας μία άνευ προηγουμένου πίεση στις ίδιες και τους εργαζόμενους. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να εφαρμόσουν βραχυπρόθεσμες λύσεις στήριξης των εργαζομένων σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μαζική αύξηση των επιπέδων ανεργίας.

«Στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμούμε ότι 9 εκατομμύρια εργαζόμενοι ή το 20% εκείνων που είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα βραχείας εργασίας, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν άνεργοι το 2021, εξαιτίας μιας υπόκωφης ανάκαμψης αναφέρει ο Ludovic Subran, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz στη σχετική αναφορά. «Ονομάζουμε αυτές τις δουλειές ζόμπι, οι οποίες απαιτούν ad hoc πολιτικές για την αποφυγή μαζικού φαινομένου ανεργίας. ”

Σύμφωνα με την Allianz συνολικά 45 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονταν επί του παρόντος σε εθνικά συστήματα στήριξης της απασχόλησης. Μιλώντας στην εκπομπή του CNBC Street Signs την Τρίτη, ο Subran είπε ότι θεωρεί ότι οι πολιτικές αυτές στήριξης της απασχόλησης είναι θετικές, αλλά υπογράμμισε τη σημασία οι κυβερνήσεις να συμπληρώσουν την διατήρηση των θέσεων εργασίας με άλλες πρωτοβουλίες ειδικά σε τομείς – όπως είναι οι κατασκευές, οι μεταφορές και ο τουριστικός κλάδος, που έχουν πληγεί περισσότερο.
“Εάν συνεχίσετε να δίνετε κίνητρα για μερική ανεργία, αυτό δεν αρκεί για την ενίσχυση της κινητικότητας από έναν τομέα που μπορεί να είναι σε δύσκολη κατάσταση επί ένα χρόνο ή ακόμη και επί 18 μήνες σε έναν άλλο τομέα, ο οποίος είναι πολύ πιο παραγωγικός”, ο Subran είπε.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν την «αυστηροποίηση» της αγοράς εργασίας, είπε, και «να προσπαθήσουν με ενεργές πολιτικές να στρέψουν τους εργαζόμενους σε τομείς που τα καταφέρνουν καλά», διαφορετικά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εντάξουν στον προϋπολογισμό μέχρι τα μέσα του 2021 ή ακόμα μέχρι το τέλος του 2021 το κόστος, το οποίο θα είναι πολύ υψηλό.

Τον Απρίλιο, το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε μόλις σε 6,6%, από 6,4% το Μάρτιο, σύμφωνα με την Eurostat. Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι το ποσοστό θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο στις προσεχείς ανακοινώσεις και εξαρτάται τελικά από το πώς εξελίσσεται η φάση οικονομικής ανάκαμψης.

Για την αντιμετώπιση ορισμένων από αυτές τις οικονομικές προκλήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται σε ένα πρόγραμμα άντλησης 750 δισ. ευρώ χρέους ενώ ακολουθεί δεύτερο πρόγραμμα με επιχορηγήσεις προκειμένου να διοχετευθούν κεφάλαια για τη στήριξη τομέων και εταιρειών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, τα σχέδια, δεν έχουν ακόμα εγκριθεί και χρειάζεται η επιτάχυνσης της εφαρμογής τους.