Ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενόψει Eurogroup και της μείωσης των θανάτων

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκαμψαν σήμερα για δύο λόγους: Πρώτον ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup και της προσδοκίας για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας και δεύτερον γιατί η επιβράδυνση των θανάτων λόγω του κορονοϊού ενισχύει τις ελπίδες ότι μέτρα καραντίνας αρχίζουν να αποδίδουν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 λίγο πριν τις 15.00 είχε άνοδο 2,7% στις 317,42 μονάδες, με τον δείκτη DAX στη Γερμανία να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο 4,37%.
Τα χρηματιστήρια στην Ιταλία και τη Γαλλία σημείωσαν κέρδη 2,83% και 3,35% αντίστοιχα. Η Ιταλία κατέγραψε χθες τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό νεκρών εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, ενώ στη Γαλλία μειώθηκε ο αριθμός των θανάτων και επιβραδύνθηκε η εισαγωγή ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Οι ενδείξεις για επιβράδυνση της επιδημίας στην Ευρώπη είναι σίγουρα πιο σταθερές αν και ακόμα έχουμε έναν πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων», δήλωσε η Σιμόνα Γκαμπαρίνι, οικονομολόγος στην Capital Economics. «Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε εάν αυτό είναι πράγματι το σημείο καμπής διότι μπορεί να δημιουργείται η αίσθηση ότι υπάρχει επιβράδυνση, αλλά μετά να υπάρξει αναζωπύρωση».

Ο δείκτης STOXX 600 έχει χάσει πάνω από 3 τρισεκ. δολάρια από την αξία του από τον Φεβρουάριο, καθώς η βουτιά στην οικονομική δραστηριότητα οδήγησε πολλούς κλάδους στο χείλος της κατάρρευσης, ενώ ανάγκασε εταιρίες να αναστείλουν τη διανομή μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών για να διατηρήσουν ρευστότητα.