Ανασχηματισμός: Οι alu-μινάτοι του Κυριάκου

Τελικά τί σημαίνει ο ανασχηματισμός, που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Σημαίνει ότι αντικαταστάθηκαν όσοι δεν απέδωσαν; Σημαίνει ότι οι νέες αλλαγές θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος και θα επιταχύνουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στις οποίες θα επιμείνει η κυβέρνηση;

Η απάντηση είναι σίγουρα όχι. Για παράδειγμα αντικαταστάθηκε και δεν μετέχει πλέον στην κυβέρνηση ένα από τα πιο πετυχημένα μέλη της Κυβέρνησης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος. Τον τεχνοκράτη από τη Google, που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον έφερε με τυμπανοκρουσίες στην κυβέρνηση. Οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε με όρους αποτελεσματικότητας.

Αντικαταστάθηκε και δεν μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι τα θέματα χωροταξίας και το κυριότερο βγήκε μπροστά στα πολλά νομοσχέδια που έφερε ο μέχρι τον ανασχηματισμό υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος δεν γνώριζε τα θέματα. Ο υπουργός άφηνε τον Οικονόμου να βγάζει το φίδι από την τρύπα. Και αυτό το είδαμε συχνά στη Βουλή. Και τα φίδια που περιείχαν τα νομοσχέδια ήταν πολλά. Αλλά πήγε σπίτι του. Για τον αντικαταστάτη του τον Κώστα Σκρέκα, οι πληροφορίες λένε ότι έχει την εύνοια μεγάλου επιχειρηματία, που έχει καταφέρει να γίνει παραγωγός ενέργειας μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις.

Αντ΄αυτού δεν αντικαταστάθηκε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ούτε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχιλλέα Καραμανλή. Ο πρώτος δεν είχε καταλάβει τί σημαίνει πανδημία, ούτε έφερε κάτι νέο και ο δεύτερος μετέχει στην κυβέρνηση απλά λόγω ονόματος και ελαχίστου έργου.

Δεν αντικαταστάθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος με βάση τα νούμερα απέτυχε. Η Ελλάδα σημειώνει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ και το ΑΕΠ της επέστρεψε σε επίπεδα 10ετίας του 1970. Θα μου πείτε ότι δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί γιατί θα κατέρρεε η αξιόλογη προσπάθεια που η κυβέρνηση κατέβαλε και καταβάλει για μείωση φόρων, ενίσχυση επιχειρηματικότητας, προσέλκυση επενδύσεων, αλλά δυστυχώς απέτυχε και η οικονομία δεν έμεινε όρθια. Το δείχνουν οι αριθμοί.

Μεγαλύτερη θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η συμβολή του Άδωνι Γεωργιάδη στη στήριξη της οικονομίας με την έννοια ότι προσπαθεί να στηρίξει την επιχειρηματικότητα αλλά αυτό χάνεται γιατί ο Γεωργιάδης εκτίθεται συνεχώς, είναι πολυλογάς, κάνει συχνά λεκτικά λάθη, τα οποία στη συνέχεια προσπαθεί ανεπιτυχώς να διορθώσει. Όμως καταβάλει προσπάθειες για να μείνει η οικονομία όρθια, όχι πάντα επιτυχημένες, αφού το ταμείο το έχει άλλος και τις αποφάσεις περί των υγειονομικών μέτρων τις παίρνουν άλλοι.

Δεν αντικατέστησε αλλά τον μετέθεσε σε άλλο υπουργείο τον Στέλιο Πέτσα, ο οποίος έχει υποπέσει δε δεκάδες λάθη, αλλά κυρίως μόλις τις προηγούμενες ημέρες υπέπεσε σε ένα σοβαρό λάθος που θα έπρεπε να του στοιχίσει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση: υποκατέστησε τους ειδικούς και ανακοίνωσε λανθασμένα άνοιγμα όλων των βαθμίδων των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.

Αφήσαμε για το τέλος τις εισόδους στο κυβερνητικό σχήμα. Θα περιοριστούμε στη συμμετοχή της κυρίας Σοφίας Βούλτεψη, μέρος ενός παλαιοκομματικού συστήματος που έχει αποτύχει. Mετέχει σε ένα δύσκολο υπουργείο το Μεταναστευτικής Πολιτικής, αντικαθιστώντας τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος έμεινε εκτός κυβερνητικού σχήματος. Για τους προληπτικούς νεοδημοκράτες η κυρία Βούλτεψη ισοδυναμεί με «μαύρη γάτα», γιατί δεν ξεχνούν ότι συμμετείχε στον τελευταίο ανασχηματισμό (Ιούνιος 2014) που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και μετά η κυβέρνηση έπεσε.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε πως όταν τον Ιούλιο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα μέλη της πρώτης κυβέρνησης αρκετά ονόματα δημιούργησαν ελπίδες και προσδοκίες. Σήμερα, δε νομίζουμε πως τα ονόματα είναι συνέχεια του ίδιου στοιχήματος , με εξαίρεση τη συμμετοχή του Άγγελου Συρίγου στο υπουργείο Παιδείας. Αν και μάλλον τον έβαλε στο «λάκκο των καθηγητών» για να μην τον έχει «αντιρρησία συνείδησης» στα ελληνοτουρκικά.