Αναστολή συμβάσεων για 410.705 εργαζόμενους από 295.246 επιχειρήσεις – Πως θα λάβουν το επίδομα των €800 οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε πως από την προηγούμενη εβδομάδα που άνοιξε η ειδική πλατφόρμα στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη για να συμπληρώσουν οι εργοδότες την αίτηση για μείωση των 40% του επαγγελματικού μισθώματος και για  αναστολή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ, τα αιτήματα που υποβλήθηκαν μέχρι χθες το πρωί ήταν από 295.246 επιχειρήσεις και αφορούσαν σε 410.705 εργαζόμενους. 

Παράταση για επιχειρήσεις μέχρι 10 Απριλίου 

Η ειδική πλατφόρμα για τους εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με διοικητική εντολή θα ήταν ανοικτή μέχρι την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020, αλλά δόθηκε παράταση μέχρι τις 10 Απριλίου 2020.

Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλουν το ηλεκτρονικό έντυπο και οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί (βάσει ΚΑΔ) και και θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις, που οι νέοι ΚΑΔ τους θα ανακοινωθούν σύντομα από το υπουργείο Οικονομικών.

Την 1η Απριλίου η πλατφόρμα supportemployees.gr για τους εργαζόμενους 

Από την 1η Απριλίου  θα ανοίξει και η  ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους και που βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου ώστε και οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα τόσο για τη μείωση 40% του μισθώματος της κύριας κατοικίας τους (για εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή) όσο και για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας 

Από την Δευτέρα 29 Μαρτίου 2020 υπάρχει στο πληροφοριακή σύστημα Εργάνη νέα φόρμα υποβολής η οποία είναι εμπλουτισμένη με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) δευτερεύουσας δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ως πληττόμενες, καθώς και οι εργαζόμενοί τους να λάβουν των αντίστοιχων για κάθε κατηγορία ευεργετημάτων των μέτρων στήριξης.

Διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης και shop-in-shop

Επίσης από τις 30 Μαρτίου 2020  στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη θα είναι διαθέσιμο το έντυπο εργοδοτών με τις ειδικές κατηγορίες ΚΑΔ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες «shop in shop» και επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Online Media.

Στις 6 Απριλίου αυτοαπασχολούμενοι-ελεύθεροι επαγγελματίες 

Από 6.4.2020 οι ελεύθεροι επαγγελματίες/επιτηδευματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργοδότες μέχρι 5 εργαζόμενους, οι οποίοι είναι
δικαιούχοι των 800 ευρώ  και μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο μέτρο στήριξης σε σχετικό έντυπο που θα βρίσκουν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, μετά την εντός της εβδομάδος έκδοσης της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης των συναρμόδιων υπουργών.

Για όλους ισχύει η ρήτρα της μη απόλυσης και διατήρησης του προσωπικού σε περίπτωση που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία.

600άρι για επιστήμονες 

Σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους θα καταβληθεί το εκπαιδευτικό επίδομα των 600 ευρώ για τον Απρίλιο μέσω της υλοποίησης προγράμματος τηλεκατάρτισης.

Το ποσό που θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και απολύτως καθαρό χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις και θα δοθεί η πρώτη του δόση 400 ευρώ από 15 Απριλίου ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν έως 30 Απριλίου.

αλλά 800άρι αν η κρίση συνεχιστεί το Μάιο

Οι επιστήμονες θα λάβουν την ειδική αποζημίωση, δηλαδή το επίδομα των 800 ευρώ αν η κρίση συνεχιστεί τον Μάιο.

Έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές 

Θα δοθεί έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου-Μαρτίου για όσους καταβάλουν τις εισφορές τους εμπρόθεσμα. Διαφορετικά θα μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές για αυτό το διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ με απόφασή του θα μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31/3, στις 10 Απριλίου 2020, και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές 10 ημέρες μετά.

Δώρο Πάσχα 

Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε αναστολή συμβάσεων ή αυτές που ανήκουν σε πληττόμενες θα μπορούν να πληρώσουν το δώρο έως 30 Ιουνίου 2020. Το δώρο θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που δεν είναι δεδουλευμένο, αλλά το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Προγράμματα ανεργίας 

Εντός του Απριλίου ενεργοποιείται πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 άνεργους ηλικίας 18-67 ετών σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, όπως και όλα τα προγράμματα στήριξης ανέργων του υπουργείου Εργασίας που αφορούν περίπου 100.00 άνεργους.