Ανοδικό ξεκίνημα για το Χρηματιστήριο Αθηνών – Στο +3% οι τράπεζες

Με μικτές τάσεις ξεκίνησαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τα απίθανα κέρδη των αμερικανικών μετοχών και το νέο ρεκόρ του Nasdaq. Στην Ευρώπη οι επενδυτές είναι πιο συντηρητικοί και αυτό φαίνεται από το ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ξεκίνησε την ημέρα χωρίς σαφή κατεύθυνση με αυξομειώσεις.

Λίγο μετά τις 10.30 ώρα Ελλάδος ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx-600 αρχίζει να κινείται οριακά θετικά κατά 0,1% με τους δείκτες DAX και FTSE να έχουν αρνητικό πρόσημο και τους CAC και FTSE-MIB να έχουν θετικό.

Οι ευρωπαϊκές αγορές φαίνεται να ακολουθούν τους ασιατικούς δείκτες οι οποίοι και αυτοί την Τρίτη διαφοροποιήθηκαν με τον Nikkei να υποχωρεί 0,38% αλλά Σανγκάη, Χονγκ Κονγκ και Αυστραλία να ενισχύονται 0,62%, 1,85% και 2,44% αντίστοιχα.

Παρόλα αυτά και τη δυναμική που παρατηρείται στις αγορές που ελπίζουν για ταχύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία κορωνοϊού, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει η παγκόσμια οικονομία να συρρικνωθεί κατά 5,2% το 2020, αντιπροσωπεύοντας τη βαθύτερη ύφεση από την εποχή του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην Αθήνα, το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε ανοδικό ξεκίνημα με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 0,63% στις 688 μονάδες, συνεχίζοντας τη θετική κίνηση από την περασμένη Παρασκευή. Η άνοδος οφείλεται στο ότι οι τράπεζες άνοιξαν με κέρδη 3%, προσπαθώντας να ανακάμψουν αφού στο σύνολό τους ήταν οι χαμένες της περιόδου, χάνοντας πάνω από το 60% της αξίας τους στην διάρκεια του lockdown.

Σήμερα Τρίτη πάντως οι επενδυτές θα περιμένουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την FED η οποία συνεδριάσει για δύο ημέρες στο πλαίσιο άσκησης πολιτικής. Οι επενδυτές θα περιμένουν τη δήλωση της Fed για τα επιτόκια την Τετάρτη, και θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου από τον επικεφαλής, τον πρόεδρο Jerome Powell. Η Fed αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευσή της για απεριόριστες αγορές περιουσιακών στοιχείων.