Άνοδος για Nasdaq μετά τις καταθέσεις των CEO’s σε Επιτροπή του Κογκρέσου για θέματα ανταγωνισμού -Στήριξη και από FED

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη, απόφαση που αναμενόταν και συνοδεύτηκε από μια δέσμευση για την οικονομία, που πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού. Ετσι, η κεντρική τράπεζα διατηρεί το επιτόκιο δανεισμού σταθερό από 0% έως -0,25%, κάτι το οποίο ισχύει από τις 15 Μαρτίου, τις πρώτες μέρες της πανδημίας. Μαζί με τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, η οποία καθορίζει τη νομισματική πολιτική, εξέφρασε τη δέσμευσή της να διατηρήσει τις αγορές ομολόγων της και τη σειρά των προγραμμάτων δανεισμού και ρευστότητας που σχετίζονται όσο χρειαστεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

«Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλο το φάσμα των εργαλείων μας για να υποστηρίξουμε την οικονομία μας σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, μετά τη σύσκεψη και επεσήμανε την τρέχουσα της οικονομίας είναι καλύτερη από ό, τι ήταν πριν μερικούς μήνες.

«Μετά από έντονες μειώσεις, η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση αυξήθηκαν κάπως τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα που ήταν στις αρχές του έτους», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η χαμηλότερη ζήτηση και οι σημαντικά χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου συγκρατούν τον πληθωρισμό των τιμών. Οι συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες βελτιώθηκαν τους τελευταίους μήνες, εν μέρη αντανακλώντας μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πιστώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.”

Οι αγορές αντέδρασαν στα παραπάνω με τις τιμές των μετοχών να κλείνουν με άνοδο στις ΗΠΑ. Ο Dow Jones κέρδισε 160,29 μονάδες ή 0,6%, κλείνοντας στις 26.539,57. Ο δείκτης S&P 500 ανέβηκε 1,3% στις 3.258,44 και ο Nasdaq σημείωσε σημαντική άνοδο 1,4% στις 10.542,94 μονάδες.

Οι μετοχές των Facebook και Amazon αυξήθηκαν περισσότερο από 1% όπως και των Apple και Alphabet. Η άνοδος προέκυψε μετά τις καταθέσεις των CEO των παραπάνω εταιρειών σε Επιτροπή του Κογκρέσου, που κάνει έρευνα σχετικά με πιθανές αντιανταγωνιστικές πρακτικές των εταιρειών.

Να θυμίσουμε πως στην προηγούμενη συνάντηση της FED τον Ιούνιο, η μέση εκτίμηση για το ΑΕΠ φέτος ήταν μείωση 6,5%. Οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα βελτιωθεί σε 5% το 2021 και 3,5% το 2022.

Η σεζόν ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται

Σήμερα συνεχίστηκαν οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων με την General Electric και την Boeing. Η GE κατάφερε να εμφανίσει καλύτερα από τα προβλεπόμενα έσοδα αλλά μεγαλύτερες ζημιές από τις αναμενόμενες. Έτσι, η τιμή των μετοχών του βιομηχανικού γίγαντα μειώθηκαν 4,4%. Η Boeing σημείωσε επίσης μεγαλύτερη της αναμενόμενης ζημιάς και η τιμή της μετοχής υποχώρησε 3%.

Οι μετοχές της εταιρείας Advanced Micro Devices (AMD) σημείωσαν άνοδο άνω του 12,5%, αφού η εταιρεία chipmaker δημοσίευσε καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία κέρδη και εξέδωσε αισιόδοξες κατευθύνσεις για το σύνολο του έτους.

Η Starbucks ανακοίνωσε ζημιά κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αλλά η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το τρέχον τρίμηνο, στέλνοντας μετοχές υψηλότερα από 3%.

“Είναι σαφές ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει για τα εταιρικά κέρδη”, δήλωσε ο David Lefkowitz, επικεφαλής μετοχών της Αμερικής στην UBS Global Wealth Management. “Ωστόσο, ο ρυθμός της ανάκαμψης εξακολουθεί να εξαρτάται από την πορεία του ιού και από περαιτέρω κυβερνητικά κίνητρα.”