Αντώνης Σαμαράς: Προειδοποιητικές βολές σε Κυριάκο για Ελληνοτουρκικά, Μακεδονικό, Θράκη

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κυριακής αποδομεί την «κατευναστική» πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι της Τουρκίας, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Αθήνας- Άγκυρας, αλλά και δημιουργεί εσωκομματικό «μέτωπο» στον πρωθυπουργό προτάσσοντας «πατριωτική ασπίδα» έναντι των χειρισμών του στα εθνικά θέματα.

Εν ολίγοις τάσσεται κατά του διαλόγου με την Τουρκία και κατά της προοπτικής για παραπομπή στη Χάγη ενώ κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση με την κυβέρνηση όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, προαναγγέλλει ότι όταν έρθουν στην Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία δεν θα τα ψηφίσει.

Συντάσσεται με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιλέγει τη συγκυρία για να κάνει παρέμβαση, δείχνοντας τη διαφωνία του και αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα συναινέσει σε μία πολιτική που θα οδηγήσει σε εθνικές υποχωρήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν είναι δίχως σημασία ότι παραπέμπει όσον αφορά στην ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας κατά το άρθρο 42 παρ.7 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νομική ανάλυση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, με τον οποίο φαίνεται να συντάσσεται πλήρως σε μια κοινή, εθνική γραμμή.

Κριτική στη Γερμανία

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο κ. Σαμαράς ασκεί κριτική και στη Γερμανία – και εμμέσως και στον φιλογερμανικό προσανατολισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη – λέγοντας ότι «μόνο φιλικά δεν έχει φερθεί μέχρι τώρα στιγμής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Και ούτε πολύ ευρωπαϊκά θα έλεγα».

Ο Αντώνης Σαμαράς μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του δηλώνει:

«Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις! Γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος… Η Ελλάδα δεν συζητά τίποτα πέρα από την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ. Η έναρξη όμως των διερευνητικών επαφών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν «τιμωρεί» μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται…».

«Η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.
Προχωράει σε απειλές χρήσης βίας, πράγμα που απαγορεύει η ιδρυτική διακήρυξη του ΟΗΕ, γενικά γράφει όλο τον κόσμο στα παλιά της τα παπούτσια και θέτει συνεχώς νέα ζητήματα εις βάρος μας. Αμφισβητεί ότι τα νησιά μας έχουν οποιαδήποτε κυριαρχικά δικαιώματα (εκτός από περιορισμένη αιγιαλίτιδα ζώνη).
Ζητάει αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών του Αιγαίου.
Εποικίζει την Αμμόχωστο και ζητάει δυο χωριστά κράτη στην Κύπρο.
Πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και γυροφέρνει επί μήνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας με το τουρκολιβυκό σύμφωνο».

Προειδοποιεί για Θράκη

Ο κ. Σαμαράς, μάλιστα τονίζει με έμφαση εν είδη προειδοποίησης: «Η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής είναι η Θράκη», όπου η Άγκυρα ζητά ήδη αναθεώρηση της συνθήκης της Λοζάνης. Αυτή είναι η «διευρυμένη ατζέντα» που θέτει η Τουρκία! Και όλα αυτά τα κάνει υπό την πίεση συνεχών προκλήσεων, όπως οι αλλεπάλληλες NAVTEX . Αυτά όλα που θέτει η Τουρκία, ασφαλώς, δεν τα συζητάμε. Δεν είναι απλώς κόκκινες, είναι κατακόκκινες γραμμές…».

Όχι στη Χάγη

Ο κ. Σαμαράς δηλώνει αντίθετος και με μια πιθανή προσφυγή στη Χάγη , καθώς, όπως αναφέρει, με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξαρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο».

Όπως σημειώνει, «μην κάνετε λάθος. Αυτό που μας ζητούν δεν είναι να προσφύγουμε στη Χάγη με βάση το διεθνές δίκαιο. Γιατί η Τουρκία δεν δέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ούτε το έχει υπογράψει και άρα τέτοιο κοινό πλαίσιο προσφυγής δεν υπάρχει».
Συμπληρώνει πως «ο άλλος τρόπος, βέβαια, θα ήταν να συρθούμε στη Χάγη υπογράφοντας συνυποσχετικό με την Τουρκία. Δηλαδή, να δεχθούμε να λυθούν οι διαφορές μας όχι όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, αλλά όπως θέλει η Τουρκία. Δυστυχώς, αυτό μας ζητάνε…Δηλαδή να παραιτηθούμε εξαρχής μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο.
Με απλά λόγια: Εμείς με το συνυποσχετικό, να έχουμε παραχωρήσει από πριν θαλάσσια οικόπεδα και να ζητήσουμε μετά από τη Χάγη να βάλει τη σφραγίδα …του τοπογράφου μηχανικού».
«Και δεν διαφωνώ μόνον εγώ. Έχουν διαφωνήσει σχεδόν οι πάντες στην Ελλάδα!», τονίζει με έμφαση.

Στην ερώτηση τι θα κάνει η Ελλάδα αν επιμένουν, τονίζει πως «επιμένουμε και εμείς: Αρνούμαστε να συζητήσουμε πως θα… μοιράσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», εξηγώντας πως «αν δεχόμασταν να μπούμε σε τέτοια συζήτηση, το θέμα δεν είναι «να τους δώσουμε κάτι, ώστε να σώσουμε τα υπόλοιπα» – όπως υποστηρίζεται από ορισμένους. Διότι, αφού πάρουν κάτι τώρα, θα επανέλθουν με νέες απειλές, ώστε να πάρουν και άλλα…γι΄ αυτό και έχω πει: Με «πειρατές» δεν κάνεις διάλογο».

Ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι δεν τον ικανοποιεί η μέχρι τώρα αντίδραση της Ε.Ε. , σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε δύο κράτη – μέλη της, την Ελλάδα και την Κύπρο, που δέχονται απειλές από μία τρίτη χώρα, την Τουρκία», τονίζοντας επίσης ότι είναι αδιανότητο χώρες όπως «η Γερμανία ή η Ισπανία να εξοπλίζουν την Τουρκία για να απειλεί ευρωπαϊκά κράτη-μέλη με ευρωπαϊκά όπλα».

Επιδείνωση της οικονομίας

Όσον αφορά την κρίση που προκαλεί η πανδημία, προβλέπει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του λέγοντας ότι «ήταν τραγικός σαν κυβέρνηση και έχει καταντήσει κωμικός σαν αντιπολίτευση…Ούτε καν οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα επανέλθουν».

Εδώ η συνέντευξη στην Καθημερινή