Άρειος Πάγος για Novartis: «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως θέλουν»

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία ερευνά την υπόθεση της Novartis.

Αυτή την απάντηση έδωσε σήμερα ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, που έθεσαν χθες σχετικά ερωτήματα.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απαντώντας στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής διευκρινίζει πως σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις ο μάρτυρας είναι εκείνος που θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας.

Με το έγγραφό, το οποίο κοινοποιείται και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ, ο Μπρακουμάτσος έρχεται στην πράξη να συμπληρώσει την απάντηση του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ανέφερε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήσης ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους

Συγκεκριμένα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στο σημερινό του έγγραφο αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευμένων μαρτύρων καθορίζονται από το νόμο 2928/2001, το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την  υπ΄ αριθμ. 429/2018.

Όπως αναφέρει η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει: «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Ο κ. Μπρακουμάτσος αναμένεται να απαντήσει τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής σχετικά με τη διασφάλιση ότι θα λάβουν το σύνολο των εγγράφων που έχει η Εισαγγελία Διαφθοράς για το θέμα αλλά και το ενδεχόμενο να συντρέχουν λόγοι για να αρθεί το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων.