Αθηνά Λινού: Υπομονή για μετάλλαξη και εμβόλιο – Λάθος ο σχεδιασμός του ΕΟΔΥ για τα «κατά παραγγελία» τεστ

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής PROLIPSIS, Αθηνά Λινού δήλωσε διερευνάται το ενδεχόμενο ο ιός να έγινε πιο μεταδοτικός και επιπλέον αν είναι εξίσου ευαίσθητος στο εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή όπως τόνισε, γίνονται έλεγχοι και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αγγλία ενώ σε 2-3 μέρες θα γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς συμβαίνει με την μετάλλαξη του. Υπογράμμισε πάντως ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός.

Πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα σημείωσε η κ. Λινού, λέγοντας ότι δεν αποκλείεται ο τύπος μετάλλαξης να οφείλεται και στη μεγάλη κινητικότητα που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βρετανία. Όπως είπε, είναι βασισμένο σε μοντέλα και όχι στα εργαστηριακούς ελέγχους για αυτό και πρέπει να δουν οι επιστήμονες αν είναι αλήθεια ή αν είναι θέμα συμπεριφοράς. Για το εμβόλιο, ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ άλλωστε τονίζουν ότι θα πάρει χρόνια ώστε να μεταλλαχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποφεύγει τις συνέπειες του εμβολίου.

Η κυρία Λινού άσκησε παράλληλα κριτική στην πρόταση της ομάδας των επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας για εθελοντική βάση διενέργειας των rapid test. Όπως είπε, δεν κατανοεί τον λόγο που δεν γίνονται τυχαία τεστ στον πληθυσμό, ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση. “Είναι βασικό λάθος στον σχεδιασμό”, τόνισε χαρακτηριστικά καθώς, όπως είπε, αυτοί που θα δηλώσουν να συμμετάσχουν στην εξέταση είναι όσοι μπορούν και ανησυχούν για την υγεία τους. Ενώ από την άλλη, θα μείνουν απέξω όσοι δεν μπορούν όπως είναι ηλικιωμένοι και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά και αρνητές, οι οποίοι και δεν τηρούν τα μέτρα. “Είναι διαφορετικό να γίνεται στον γενικό πληθυσμό”, πρόσθεσε.

Η κ. Λινού φάνηκε ιδιαιτέρως επιφυλακτική στο άνοιγμα των σχολείων τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Όπως αποκάλυψε μελέτη που έγινε στην Αυστρία, ανατρέπει όσα ήταν γνωστά έως τώρα. Σύμφωνα με αυτήν, στα σχολεία παρατηρείται μεγάλος αριθμός μετάδοσης. Πάντως η ίδια προτείνει ότι για την ασφαλή επιστροφή στα θρανία μεγάλη βοήθεια θα ήταν τα rapid test, για τα οποία θα μπορούσε να γίνονται τυχαία.

Για τις γιορτές σημείωσε ότι θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως και η όποια συνάθροιση να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της επαφής με τον ίδιο κύκλο ανθρώπων και όχι με διαφορετικά άτομα καθώς έτσι υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς του ιού και νέας έξαρσης.