Bloomberg για 30ετες ομόλογο: Η Ελλάδα φέρνει μία ηλιαχτίδα στην Ευρώπη

«Η Ελλάδα φέρνει μία ηλιαχτίδα στην Ευρώπη», γράφει το  Bloomberg, σχολιάζοντας την έκδοση του ελληνικού 30ετούς ομολόγου, χαρακτηρίζοντας τις προσφορές που προσέλκυσε ως «αξιοπρεπείς».

«Η Αθήνα μπορεί να παλεύει με την πανδημία», γράφει το περιοδικό, αλλά μόλις εξέδωσε ένα 30ετές ομόλογο σε αξιοπρεπή τιμή. «Αυτά είναι πολύ καλά νέα για τα κόστη δανεισμού της ΕΕ», σημειώνει ο συντάκτης του περιοδικού.

«Μέσα στα αλλεπάλληλα πρωτοσέλιδα για νέα lockdown και ένα πρόγραμμα εμβολιασμού που διαρκώς σκοντάφτει», γράφει το περιοδικό, σε άρθρο γνώμης που υπογράφει ο Μάρκους Άσγουορθ, «είναι εύκολο να αφεθεί κανείς στην απαισιοδοξία πως η Ευρώπη βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή εν μέσω αυτής της πανδημίας.

Από πλευράς αγορών όμως τουλάχιστον υπάρχουν κάποια θραύσματα φωτός που σπάνε το σκοτάδι».

«Η Ελλάδα», σημειώνει, «είναι αντιμέτωπη με δυσκολίες τελευταία, καθώς δίνει τη μάχη του κορονοϊού, με τα νοσοκομεία της να υφίστανται μεγάλη πίεση και τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε να έχουν πυροδοτήσει μια σειρά βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων».

Ο αρθρογράφος εκτιμά πως οι διεθνείς επενδυτές έχουν υιοθετήσει μια ιδιαίτερα ευνοϊκή στάση απέναντι στην χώρα, που επλήγη σοβαρά από την κρίση του ευρώ πριν από μια δεκαετία.

Η έκδοση σημείο αναφοράς για την επανένταξη στις αγορές

Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να εκδώσει ένα 30ετές ομόλογο αυτή την εβδομάδα, είναι «ένα επίτευγμα που αποτελεί σημείο αναφοράς» για τη διαδικασία επανένταξης της χώρας στις αγορές, σχολιάζει ο αρθρογράφος.

«Τίποτα δεν μαρτυρά την πλήρη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές όσο η έκδοση ενός ομολόγου μακράς διάρκειας.

Σε επίπεδα δεκαπλάσια σε σχέση με το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ (3 δισ. δολάρια), η ζήτηση είναι μεγάλη για κάτι που ακόμα θεωρείται το κρατικό ομόλογο με την υψηλότερη απόδοση στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, είναι μικρότερη του 2% απόδοση του 30ετούς ομολόγου απέχει πολύ από αυτό που η Ελλάδα προσέφερε κάποτε στους επενδυτές της».

«Το πρόσφατο παγκόσμιο άλμα στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων», γράφει το δημοσίευμα, «που πυροδότησε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, έχει θορυβήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους πολιτικούς ηγέτες της ηπείρου, οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν να δανείζονται με χαμηλό κόστος ενώ η Ευρώπη πασχίζει να αντιμετωπίσει την πανδημία του Covid».

Η ελληνική επιτυχία κατευνάζει τους φόβους

«Η ελληνική επιτυχία θα μπορούσε να δώσει τόπο προς τον κατευνασμό αυτών των φόβων», σημειώνει επιπλέον ο αρθρογράφος.

Επισημαίνει πως την Ελλάδα έχει βοηθήσει το ότι πλέον έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για την πανδημία, αλλά και στο πρόγραμμα επαναγοράς.

Αυτό αυξάνει τη ρευστότητα και ενισχύει τη ζήτηση,υπογραμμίζει. «Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να καταλήξει να αγοράσει το μισό 30ετές, στη δευτερογενή αγορά».

Τα αξιοπρεπή αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια και στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. «Υπάρχουν και ενδείξεις πως  ενδέχεται να ανακάμπτει από την εντατική θεραπεία, αφού διασώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Σημειώνει συγκεκριμένα πως η Τράπεζα Πειραιώς «κατέγραψε αξιοπρεπή αποτελέσματα και προετοιμάζεται να πουλήσει μετοχές αξίας έως και 1 δισεκατομμυρίου τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο συγκέντρωσης κεφαλαίων αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων».

Αναφέρει άλλωστε πως αποτελεί «πρωτιά» το γεγονός πως σε αυτά συμπεριλαμβάνει και μια τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.