Μπόρις Τζόνσον «απειλεί» Κυριάκο Μητσοτάκη στα projects υπεράκτιων πάρκων αιολικής ενέργειας – Το Dogger Bank Wind Farm βρήκε χρηματοδότηση

Το σχέδιο για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο (Dogger Bank Wind Farm) φαίνεται να προχωράει ένα ακόμα βήμα με τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την υλοποίησή του την SSE Renewables (Βρετανία) και την Equinor (Νορβηγία) να ανακοινώνουν συμφωνία για τη χρηματοδότησή του.

Το Dogger Bank Wind Farm, υπεράκτιο πάρκο σε μία απομονωμένη αμμώδη περιοχή στα νότια της Βόρειας Θάλασσας που εκτείνεται στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Δανίας και της Ολλανδίας, 36 μίλια νοτιοανατολικά της Βρετανίας, αποτελεί κοινή επιχείρηση 50:50 μεταξύ των δύο παραπάνω εταιρειών και φιλοδοξεί να παράγει 3,6 gigawatts (GW).

Οι δύο πρώτες φάσεις η Dogger Bank A και η Dogger Bank B, θα κατασκευαστούν ταυτόχρονα ενώ η τρίτη φάση του έργου, Dogger Bank C, θα αναπτυχθεί σε διαφορετικό πρόγραμμα, με αναμενόμενο οικονομικό κλείσιμο προς το τέλος του 2021. Όλο το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2026,

Όταν ολοκληρωθούν οι φάσεις Α και Β το αιολικό πάρκο θα έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί έως και 4,5 εκατομμύρια σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο ετησίως. Οι χερσαίες κατασκευαστικές εργασίες για το έργο ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος.

Η εταιρεία SSE δήλωσε ότι η χρηματοδότηση για τις δύο πρώτες φάσεις του έργου αντιπροσώπευε «τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση υπεράκτιων έργων ΑΠΕ οπουδήποτε στον κόσμο». Η επένδυση για την Dogger Bank A και B θα ανέλθει σε περίπου 6 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια), πρόσθεσε. Σύμφωνα τον φορέα Dogger Bank η τελική ομάδα δανειστών αποτελείται από 29 τράπεζες και τρεις οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων.

Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ήθελε η χώρα να γίνει ο «παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή καθαρής ενέργειας χαμηλού κόστους».

«Πιστεύουμε ότι σε 10 χρόνια, ο άνεμος θα τροφοδοτεί κάθε σπίτι της χώρας», είχε πει ο Τζόνσον.

Η δέσμευση για αύξηση της παραγωγής ενέργειας από υπεράκτια πάρκα συμπεριλήφθηκε στο μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος για τις γενικές εκλογές του 2019, παραπέμποντας σε ανάλογες προσπάθειες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.