Μπρούνο Λεμέρ: Συρρίκνωση 8% του ΑΕΠ της Γαλλίας (και έλλειμμα 9%)

Η γαλλική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τις απώλειες της γαλλικής οικονομίας, καθώς χθες ο πρόεδρος Μακρόν παρέτεινε το πανεθνικό lockdown.
Μετά την παράταση του lockdown τουλάχιστον έως τις 11 Μαΐου, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι η οικονομία αναμένεται τώρα να συρρικνωθεί κατά 8% φέτος αντί για 6% που ήταν η πρόβλεψη την περασμένη Πέμπτη.

Η παράταση των μέτρων περιορισμού θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στα δημόσια οικονομικά, διογκώνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα του δημόσιου τομέα στο μεταπολεμικό επίπεδο ρεκόρ του 9% του ΑΕΠ, από το 7,6% της περασμένης εβδομάδας, όπως δήλωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράλ Νταρμανέν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Η κυβέρνηση υπερδιπλασίασε την περασμένη εβδομάδα το πακέτο μέτρων που στόχο έχει να απομακρύνει την οικονομία από το χείλος του γκρεμού σε τουλάχιστον 100 δισεκ. ευρώ – πάνω από το 4% του ΑΕΠ.

«Εάν χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα, τότε θα κάνουμε περισσότερα. Θα είμαστε εκεί», δήλωσε ο Λεμέρ στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV.

Το πακέτο επιτρέπει σε εταιρίες να αναβάλουν την πληρωμή φόρων και μισθολογικών επιβαρύνσεων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση των επιχειρήσεων και παράλληλα συστήνει ένα ταμείο αλληλεγγύης 7 δισεκ. ευρώ για τις πλέον ευπαθείς μικρές επιχειρήσεις, στο οποίο έχουν ήδη προσφύγει 900.000 εταιρίες.

Με 8 εκατ. εργαζομένων να λαμβάνουν κρατική επιδότηση ενώ έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, η κυβέρνηση αύξησε τον προϋπολογισμό για το πρόγραμμα αυτό σε 24 δισεκ. ευρώ από 20 εκατ. ευρώ πριν την παράταση του lockdown, δήλωσε ο Λεμέρ.

Η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευθεί να εγγυηθεί επιχειρηματικά δάνεια ύψους έως 300 δισεκ. ευρώ για να βοηθήσει τις εταιρίες.

Ύστερα από τις πιέσεις της κυβέρνησης, οι γαλλικές ασφαλιστικές εταιρίες διπλασιάζουν τη συνεισφορά τους σε αυτό το ταμείο αλληλεγγύης για μικρές επιχειρήσεις στα 400 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο Λεμέρ. Παράλληλα, προσφέρουν 500 εκατ. ευρώ σε εκπτώσεις προς τους πελάτες τους ενώ θα συστήσουν επενδυτικό ταμείο 1,5 δισεκ. ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις.

Ενώ οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες έλαβαν το μήνυμα ότι χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθειες για να στηρίξουν την οικονομία, ο Λεμέρ δήλωσε ότι θα πιέσει τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας να κάνουν περισσότερα. «Οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκιά τους», δήλωσε ο Λεμέρ.

Από τις 17 Μαρτίου, 67 εκατ. άνθρωποι στη Γαλλία κλήθηκαν να παραμείνουν στο σπίτι τους, ενώ τους επιτρέπεται να βγαίνουν μόνο για προμήθειες, για επίσκεψη σε γιατρό ή ατομική σωματική άσκηση.