
Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι 6.233, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της νόσου.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε μίνι lockdown σε Αχαΐα και Ιωάννινα.
Ο χάρτης για τα μέτρα
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι πλέον η κυβέρνηση θα παίρνει κατηγοριοποιημένα και στοχευμένα μέτρα για κάθε περιφέρεια.
Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό θα παρουσιαστεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19 για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.
Θα υπάρχουν τέσσερα επίπεδα ετοιμότητας: 1 – ετοιμότητα, 2 – επιτήρηση, 3 – αυξημένη επιτήρηση, 4 – αυξημένος κίνδυνος.
Το επίπεδο κινδύνου στο οποίο βρίσκεται κάθε περιφέρεια θα κρίνεται από διάφορους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες, οι δείκτες πληρότητας για τα νοσοκομεία, η διαδικασία ιχνηλάτησης και άλλα.
Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 μέρες.
«Τα σχολεία μας είναι ασφαλή»
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε και στοιχεία για τη διασπορά του κοροναϊού στα σχολεία.
14 σχολεία έχουν αναστείλει εντελώς τη λειτουργία τους, ενώ τμήματα σε 144 σχολεία πανελλαδικά έχουν κλείσει λόγω περιστατικών κορωνοϊού. Τα περισσότερα «λουκέτα» έχουν μπει, όπως είναι φυσικό, σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, μόνο το 0,016% της μαθητικής κοινότητας της χώρας έχει βρεθεί θετικό στον ιό. Τα κρούσματα αυτά είναι αποσπασματικά και σε διαφορετικές περιοχές γεωγραφικά.
Έτσι, όπως είπε ο υφυπουργός, «τα σχολεία μας είναι ασφαλή, δεν υπάρχει διασπορά».