Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ): Μονόδρομος το κούρεμα οφειλών – Σταϊκούρας: Θα εξεταστεί μετάθεση οφειλών το 2022

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε μέσω τηλεδιάσκεψης το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών την Δευτέρα και στην οποία συζητήθηκαν θέματα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, απάντησε σε σχετική τοποθέτηση του προέδρου του ΕΕΑ, ότι θα εξεταστεί η μετάθεση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία για το 2022.

Ο υπουργός έκανε αυτή την τοποθέτηση καθώς ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου  επεσήμανε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, και τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, βάζοντας στο δημόσιο διάλογο θέμα διαγραφής των οφειλών.

«Εκτιμώ ότι πρέπει να αρχίσει να μελετάται από την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους το «κούρεμα» οφειλών. Το θεωρώ μονόδρομο. Και επαναλαμβάνω, όχι γιατί είμαστε μπαταχτσήδες αλλά γιατί δεν υπάρχουν τα έσοδα εκείνα που θα μας επιτρέψουν να πληρώσουμε όσα έχουν μαζευτεί χωρίς τη δική μας ευθύνη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος εστίασε στην συσσώρευση οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών και στην αδυναμία που μπορεί να υπάρξει για την έγκαιρη αποπληρωμή τους.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε ότι θα εξεταστεί η μετάθεση αυτών των υποχρεώσεων για το 2022. Παράλληλα, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις δράσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν στην στήριξη των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να σταθεί δίπλα στους μικρομεσαίους και το επόμενο διάστημα. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός οικονομικών, θα συνεχιστεί το Πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενώ στον κυβερνητικό σχεδιασμό για το 2021 περιλαμβάνεται η διάθεση άλλων 7,5 δισ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί μία ισορροπία, καθώς ακόμα είναι σε εξέλιξη η πανδημία. Από τους συμμετέχοντες έγινε αναφορά και στο νέο Πτωχευτικό, με τον Υπουργό να υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κάποιες αλλαγές του αλλά μόνο οι ΚΥΑ που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή του νόμου.

Με πρωτοβουλία του κ. Σταϊκούρα, ορίστηκε νέα διαδικτυακή συζήτηση μετά από έναν μήνα, ώστε να εξεταστούν εκ νέου τα δεδομένα σε οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Στην τηλεδιάσκεψη κατέθεσαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Ε.Ε.Α. κ. Γιώργος Καββαθάς, ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Κογιουμτσής, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Παναγιώτης Παντελής, τα μέλη της Δ.Ε. του Ε.Ε.Α. κκ Γιάννης Βαφειαδάκης και Γιώργος Ζηκόπουλος, το μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστών του Ε.Ε.Α. κ. Σπύρος Σταυρούλιας, οι φοροτεχνικοί και συνεργάτες του Επιμελητηρίου κ. Θράσος Μίαρης και κ. Χριστίνα Μαννέ και η δικηγόρος και συνεργάτης του Ε.Ε.Α. κ. Σουζάνα Κλημεντίδη.