Δ. Μπάκος: Η Reggeborgh κάνει κακό στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ – Εξάρχου: Η εταιρεία απέτυχε να καταθέσει προσφορές σε διαγωνισμούς της ΕΡΓΟΣΕ

Διαπιστώνονται σοβαρές ενδείξεις υποβάθμισης της ΑΚΤΩΡ

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» έδωσαν ο Δημήτρης Μπάκος εκ των μεγαλομετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ο Αλέξανδρος Εξάρχου, μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της θυγατρική ΑΚΤΩΡ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τον έλεγχο της διοίκησης από τη Reggeborgh, επισημαίνοντας ότι πρώτον οι Ολλανδοί της Reggeborgh δεν έχουν ακόμα δηλώσει το σχέδιό τους για την εταιρεία, δεύτερον η ανάληψη της διοίκησης έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα μεταξύ αυτών την αποτυχία συμμετοχής σε διαγωνισμούς, τρίτον απολύονται αξιόλογα στελέχη και τέταρτον υπάρχουν σοβαρά ζητήματα κανονιστικής συμμόρφωσης.

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει προηγούμενο, διοίκηση εταιρείας να έχει προκαλέσει τόσα πολλά ερωτήματα σε τόσο μικρό διάστημα. Το Διοικητικό Συμβούλιο που αναδείχθηκε καθώς και τα Διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών έχουν τρωτά σημεία που δεν επιτρέπονται. Ορισμένοι έχουν προβλήματα κανονιστικής συμμόρφωσης από πράξεις ή παραλείψεις του παρελθόντος κι άλλοι επιβαρύνονται ανοικτά με ασυμβίβαστα σύγκρουσης συμφερόντων. Το χειρότερο όμως είναι πως δεν φαίνεται να έχουν κανένα σχέδιο για το τι πρόκειται να κάνουν. Ολόκληρος ο σχεδιασμός τους εξαντλήθηκε στην προετοιμασία της ανάληψης της διοίκησης», αναφέρει ο Δημήτρης Μπάκος.

Η σημερινή διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, επισημαίνει ο κ. Μπάκος, δεν φαίνεται να έχει σχέδιο για την ανάπτυξη της εταιρείας. Σχετικά με την πρόταση αύξησης κεφαλαίου που σχεδιάζεται ανέφερε πως «θα ήταν παράλογο αν είχαμε επενδύσει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, χωρίς να μπορούμε να υποστηρίξουμε την επένδυσή μας. Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι ότι η σημερινή διοίκηση, μόλις πριν ένα μήνα καταψήφισε την πρόταση για αύξηση κεφαλαίου και τώρα υποστηρίζει ότι χρειάζεται. Δεν ήξεραν ή ήταν απροετοίμαστοι;»

Είχε αποκλειστεί από έργα της Παγκόσμιας Τράπεζας 

Ο κ. Μπάκος απευθύνει ισχυρή προειδοποίηση για τα πρόσωπα που επανέρχονται στη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ή και των θυγατρικών της, λέγοντας: «Επίσης προκύπτει και ένα ακόμα σοβαρό θέμα. Η εταιρία αυτή στο παρελθόν είχε τραυματιστεί. Η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), έχει επιβάλλει την ποινή του αποκλεισμού από κάθε έργο που χρηματοδοτεί, για διάστημα 15 μηνών, έως και τον Μάρτιο του 2022. Στο παρελθόν, η εταιρεία είχε εμπλακεί σε έρευνες από OLAF σε Σκόπια, Ρουμανία και ποινικές περιπέτειες σε Αλβανία, Κύπρο. Εκεί θα επιστρέψει; Θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί ποιους επαναφέρουν και υιοθετούν. Αυτά προς το παρόν».

Στη συνέντευξη αποκαλύπτει και ένα άγνωστο περιστατικό. «Ζητήσαμε, λέει, από τον πρόεδρο του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ να μάθουμε ποια είναι η διοίκηση που τοποθετείται στη σημαντική θυγατρική της, ΑΚΤΩΡ. Αυτή η φυσιολογική και εύλογη ερώτηση από τον μεγαλύτερο μέτοχο, προκάλεσε την απρεπή απάντηση ότι ‘οι μέτοχοι της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ εξέλεξαν νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αυθημερόν συγκροτήθηκε σε σώμα’ και μας παραπέμπουν «για λόγους ισότητας ενημέρωσης έναντι των λοιπών μετόχων στην επίσημη ανακοίνωση στο ΓΕΜΗ».

«Εμείς φυσικά, δεν είχαμε ζητήσει να μην ενημερώσουν άλλους μετόχους αλλά επισκεφθήκαμε το ΓΕΜΗ και διαπιστώσαμε ότι εμφανίζεται ακόμα η παλιά διοίκηση!»

Κρύβονται 

Παράλληλα, καλεί τους άλλους μετόχους σε… ειλικρίνεια: «Αποφεύγουν να μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Ας αρχίσουν από τα βασικά, να πουν τι είναι. Αν είναι παθητικοί μέτοχοι δεν μπορούν να προσφέρουν τεχνογνωσία και κεφάλαια όπως αφέθηκε να εννοηθεί αρχικά ως μεγάλο πλεονέκτημα. Εάν είναι μέτοχοι που ασκούν διοίκηση τότε το γεγονός ότι έχουν 30% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και μόνον 14,5% στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία.»

Καταλήγοντας επισημαίνει το αυτονόητο ότι τα μεγάλα προβλήματα χρειάζονται ευρύτερη συναίνεση των μετόχων για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά: «Εμείς ανησυχούμε επειδή δεν βλέπουμε να υπάρχει συνεννόηση και αντίθετα γίνονται κινήσεις που οδηγούν στην απαξίωση της εταιρείας.»

Εξάρχου: Σοβαρές ενδείξεις υποβάθμισης της ΑΚΤΩΡ 

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ

Στη συνέντευξη ο Αλέξανδρος Εξάρχου, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, που συνεργάζεται με τους δύο εφοπλιστές σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα του Ομίλου, υποστηρίζει ότι διαπιστώνονται σοβαρές ενδείξεις υποβάθμισης της ΑΚΤΩΡ και προειδοποιεί ότι “η ΕΛΛΑΚΤΩΡ χωρίς την ΑΚΤΩΡ δεν είναι η ίδια εταιρεία”.

Επίσης αποκαλύπτει ότι η εταιρεία απέτυχε να καταθέσει προσφορές σε δύο διαγωνισμούς για έργα της ΕΡΓΟΣΕ ενώ παράλληλα γίνονται απολύσεις εξειδικευμένων στελεχών χωρίς πρόβλεψη για νέες προσλήψεις.