Διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά «Μπίμπι» για ανεργία, διαφθορά, πανδημίας κορωνοϊού

Χιλιάδες Ισραηλινοί πήραν μέρος χθες βράδυ σε νέες διαδηλώσεις προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας, τη διαφθορά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν κόρνες, τύμπανα, κράταγαν πλακάτ και πανό και φώναζαν συνθήματα όπως «ένα εκατομμύριο άνεργοι», «Μπίμπι παραιτήσου», «παραφουσκωμένη, διεφθαρμένη κυβέρνηση σε σιχαθήκαμε», ή «Crime minister» (αμετάφραστο λογοπαίγνιο με τον όρο Prime Minister), αναφερόμενοι στις υποθέσεις διαφθοράς για τις οποίες παραπέμφθηκε σε δίκη ο 70χρονος ηγέτης της ισραηλινής δεξιάς, στην εξουσία από το 2009.

Η αστυνομία επέτρεψε να γίνουν συγκεντρώσεις έξω από βίλα που ανήκει στον Νετανιάχου στην παραθαλάσσια πόλη Καισαρεία, κοντά στην επίσημη κατοικία του στην Ιερουσαλήμ, σε παραθαλάσσιο πάρκο στο Τελ Αβίβ και άλλες περιοχές της χώρας, ως τα μεσάνυχτα.

Η δίκη του Νετανιάχου άρχισε τον Μάιο, αφού ορκίστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας σε συνεργασία με τον μέχρι τότε βασικό πολιτικό του αντίπαλο Μπένι Γκαντς, στρατηγό εν αποστρατεία, νυν υπουργό Άμυνας που φέρει επίσης τον — νέο, δημιουργημένο αποκλειστικά γι’ αυτόν, μάλλον παράδοξο για τα ισραηλινά πολιτικά ήθη — τίτλο «εναλλασσόμενος πρωθυπουργός».

Η καραντίνα που επέβαλε η κυβέρνηση του Νετανιάχου στα μέσα Μαρτίου αρχικά θεωρήθηκε πως απέτρεψε την εξάπλωση του κορονοϊού στο Ισραήλ. Ωστόσο το lockdown έπληξε σκληρά την οικονομία, με το ποσοστό της ανεργίας να εκτοξεύεται πάνω από το 20% στη χώρα των 9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Χειρότερα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων τον Μάιο — πρόωρα, αναγνώρισαν ορισμένοι αξιωματούχοι —, ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μπήκε σε φάση εκθετικής αύξησης. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πυκνώσει και διογκωθεί στο μεταξύ.

Χθες Σάββατο ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι εντοπίστηκαν 1.770 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, με το σύνολό τους να ξεπερνά τα 60.496, εκ των οποίων περίπου τα 35.000 χαρακτηρίζονται ενεργά. Τουλάχιστον 455 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της COVID-19. Περίπου 100 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής.