Δικαστήριο της Νότιας Κορέας αποφάσισε κατάσχεση περιουσίας της Nippon Steel. Αναμοχλεύεται η περίοδος της ιαπωνικής κατοχής

Δικαστήριο της Νότιας Κορέας εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία το κράτος μπορεί να κάνει κατάσχεση σε ιαπωνικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να πουληθούν για να συγκεντρωθεί ποσό το οποίο θα διανεμηθεί ως αποζημίωση σε θύματα της πρακτικής της εξαναγκαστικής εργασίας την περίοδο της κατοχής της νοτιοκορεατικής επικράτειας από τα ιαπωνικά αυτοκρατορικά στρατεύματα. Αυτό συνέβει πολύ παλιά από το 1895 όταν η Νότια Κορέα είχε καταληφθεί από την Ιαπωνία. Tον Αύγουστο του 1910 η Νότια ΚΟρέα εντάχθηκε πλήρως στην Ιαπωνική επικυριαρχία, η οποία υπήρξε βάρβαρη και έθεσε εκατομμύρια εργάτες σε καταναγκαστική εργασία και υποχρεωτική πορνεία για αρκετές γυναίκες . Η κατηγορία επικρέμαται μέχρι σήμερα, αλλά η Ιαπωνία δε θέλει να αναγνωρίσει.

Τέτοια περιουσιακά στοιχεία είναι της ιαπωνικής εταιρείας Nippon Steel Corp. Η τελευταία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση δικαστηρίου της Νότιας Κορέας. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ακολούθησε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νότιας Κορέας το 2018, κατά την οποία η Nippon Steel οφείλει να δώσει ως αποζημίωση ποσό 100 εκατ. γουόν (πάνω από 71.000 ευρώ) σε καθέναν από τέσσερις Νοτιοκορεάτες που είχαν εργαστεί καταναγκαστικά για αυτήν κατά τη διάρκεια της κατοχής (1910-1945).

Κατώτερο δικαστήριο ενέκρινε το 2019 την κατάσχεση μέρους των πόρων της Nippon Steel στη νοτιοκορεατική επικράτεια. Το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε πως το περιφερειακό δικαστήριο της Ντέγκου όρισε τον Ιούνιο πως η διαδικασία θα ξεκινούσε σήμερα Τρίτη.

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε προσήκοντα μέτρα με βάση τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις των δύο χωρών και άλλες περιστάσεις», ανέφερε εκπρόσωπος της Nippon Steel. «Θα ασκήσουμε άμεσα έφεση εναντίον των διαδικασιών κατάσχεσης πόρων μας που άρχισαν τα μεσάνυχτα της 4ης Αυγούστου», πρόσθεσε η ίδια.

Η Nippon Steel μάλιστα κατέχει μετοχές στην PNR, κοινοπραξία με τη νοτιοκορεάτικη χαλυβουργία POSCO, ονομαστικής αξίας 400 εκατ. γουόν.

Η Ιαπωνία θα είναι αναγκασμένη να ανταποδώσει στην περίπτωση που οι αρχές της Νότιας Κορέας προχωρήσουν στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ιαπωνικών εταιρειών προκειμένου να δώσουν αποζημιώσεις στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διμερούς διένεξης όσον αφορά Νοτιοκορεάτες που είχαν εργαστεί καταναγκαστικά για αυτές την περίοδο της ιαπωνικής στρατιωτικής κατοχής, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιαπωνικής κυβέρνησης Τάρο Άσο, επιμένοντας στο ότι εάν η Σεούλ προχωρήσει, θα παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.

Θα πρόκειται «σαφώς» για ενέργειες «που αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο· αυτή είναι η θέση μας», τόνισε ο Άσο, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς για το ζήτημα.

«Εάν πόροι (εταιρειών της Ιαπωνίας) κατάσχονταν (…) δεν θα είχαμε καμία άλλη επιλογή περα από το να ανταποδώσουμε, επομένως πρέπει να αποφύγουμε να συμβεί αυτό», συμπλήρωσε ο Άσο.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επιμένει στην πάγια θέση της ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν τις πολεμικές αποζημιώσεις πρέπει να διευθετούνται βάσει της συνθήκης του 1965, με την οποία εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις των δύο κρατών.