Δικαίωση ΔΕΠΑ από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στην διένεξη με την BOTAS

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο δικαίωσε με χθεσινή του απόφαση τη ΔΕΠΑ στη διαιτησία με την τουρκική BOTAS, επιβάλλοντας αναδρομική μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου.

Η απόφαση αφορά στον υπολογισμό των τιμών με τις οποίες αγοράζει αέριο η ελληνική εταιρεία από την τουρκική για την περίοδο από το 2011 έως σήμερα.

Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως αναφέρει η ΔΕΠΑ, αποτελεί το τελευταίο στάδιο στη δεκαετή εμπορική διένεξη μεταξύ ΔΕΠΑ και BOTAS για την αναπροσαρμογή της συμβατικής τιμής, ενώ οι συνέπειές της αποτιμώνται αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες της επιχείρησης.

H ΔΕΠΑ είχε προσφύγει στο ICC επιδιώκοντας να ανατρέψει την αρνητική παλαιότερη απόφαση που αφορούσε στην προγενέστερες τιμολογήσεις. Από την πλευρά της η ΔΕΠΑ ανακίνησε θέμα αναθεώρησης της τιμής προμήθειας από τη Botas το 2016, με το αίτημα αυτό να αποτελεί το σημείο εκκίνησης για την θετική εξέλιξη που προέκυψε στο διαιτητικό δικαστήριο.

Ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι η απόφαση αφορά σε μεγάλο χρονικό διάστημα 9 ετών, εκτιμάται ότι το προς ανάκτηση ποσό από τη ΔΕΠΑ θα είναι σημαντικό εξασφαλίζοντας για την ελληνική εταιρεία σημαντικά χαμηλότερη τιμή προμήθειας.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ προμηθεύεται από την τουρκική εταιρεία ποσότητες της τάξης 0,7 έως 0,9 δισ. κυβικών μέτρων, επομένως η απόφαση ανοίγει το δρόμο ώστε να εξασφαλιστούν σημαντικά χαμηλότερες τιμές για το καλάθι προμήθειας της εταιρείας και κατ᾽ επέκταση για τους πελάτες της.