€85 εκατ. και διασφαλίσεις για το περιβάλλον ζητάει ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στ. Βαλιάνος από την Eldorado Gold στη Χαλκιδική

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΗΣΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΈΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΎ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΑΡΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Την ώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι περιμένει καλά επενδυτικά νέα από την εταιρεία Eldorado Gold ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κοινοποιείται και στη διοίκηση της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» (η θυγατρική της Eldorado Gold, η οποία εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία στη Χαλκιδική) ζητάει ισχυρές διασφαλίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και οικονομικά ανταλλάγματα.

Συγκεκριμένα ζητάει τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μεταλλευτικής δραστηριότητας, τη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας που προβλέπονται, διπλασιασμό του ποσοστού μεταλλευτικών τελών που αποδίδεται στον Δήμο Αριστοτέλη από το Ελληνικό Δημόσιο και παροχή αντισταθμιστικών οφελών ύψους 87.500.000 ευρώ υπέρ της τοπικής κοινωνίας απ` ευθείας από την επενδύτρια εταιρεία στον οικείο Δήμο (εκ των οποίων 15.000.000 ευρώ εμπροσθοβαρώς).

Στη συγκεκριμένη επιστολή, ο κ. Βαλιάνος επισημαίνει πως ο Δήμος Αριστοτέλη δεν μετέχει στη διαπραγμάτευση επί του επενδυτικού σχεδίου και της υπό διαπραγμάτευση νέας σύμβασης, παρά το σχετικό του αίτημα και παρά το γεγονός ότι «η τοπική κοινωνία θα είναι αυτή που θα κληθεί να συμβιώσει με το αποτέλεσμα», ενώ οι προβληματισμοί που έχει θέσει «αν και ακούγονται με προσοχή από τα δύο μέρη, δεν συναντούν δεσμευτικές απαντήσεις».

«Επειδή το επιχείρημα της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης, όσο εύλογο κι αν ακούγεται, δεν αρκεί για να παραμένει ο Δήμος σε ρόλο σιωπηλού παρατηρητή εν αναμονή τετελεσμένων, παραθέτω προβληματισμούς και απαιτήσεις που έχω ήδη μεταφέρει και θέσει το προηγούμενο διάστημα, με την προσδοκία ότι θα απαντηθούν έγκαιρα, εμπράκτως και θετικά, αφενός εντός του κειμένου της νέας σύμβασης ή κάθε άλλης συνοδευτικής νομοθεσίας -εφόσον η διαπραγμάτευση καταλήξει σε συμφωνία και όρους συνέχισης της μεταλλευτικής δραστηριότητας όπως οι δύο διαπραγματευόμενες πλευρές φαίνεται να αισιοδοξούν- αφ` ετέρου με την αποδοχή του αιτήματος για επίσημη ενημέρωση του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν το τελικό προϊόν της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση», προσθέτει ο κ. Βαλιάνος.