ΕΕΑ: 1 δισ. οι αιτήσεις των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής με διαθέσιμα μόλις 250 εκατ.

Η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα και η κυβέρνηση οφείλει να ανακουφίσει τους πληττόμενους από την ύφεση επιχειρηματίες και επαγγελματίες

Πάνω από 1 δισ. ευρώ είναι οι ανάγκες των σχεδόν 50.000 επιχειρήσεων που έχουν κάνει αίτηση για στήριξη από την Περιφέρεια Αττικής αναφέρει σε ανακοίνωσή το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αλλά το διαθέσιμο ποσό του Προγράμματος είναι μόλις 250 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει, ότι τελικά θα ενισχυθεί 1 στις 5 επιχειρήσεις της Αττικής, από όσες έσπευσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Αυτό είναι κάτι, συνεχίζει το ΕΕΑ, που οφείλει να δει με μεγάλη προσοχή η κυβέρνηση, καθώς δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα μικρομεσαίοι και επαγγελματίες.

Και προισθέτει τα εξής:

Μοναδικός δρόμος για αποτελεσματικότερη στήριξη όσων αγωνίζονται για την επαγγελματική τους επιβίωση, είναι η αξιοποίηση όποιων κονδυλίων είναι εφικτό και η πίεση που πρέπει να ασκήσει η χώρα προς την ΕΕ για αύξηση των χρηματοδοτικών εργαλείων με κοινοτική χρηματοδότηση.

Σε μία στιγμή που όλα δείχνουν ότι είναι θέμα ωρών η ανακοίνωση της παράτασης του lockdown, η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα και η κυβέρνηση οφείλει να ανακουφίσει τους πληττόμενους από την ύφεση επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Η αδυναμία ανάσχεσης της πανδημίας, κάτι που φαίνεται από τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, δείχνει ότι προφανώς κάτι γίνεται λάθος. Και αποδεικνύει ότι η επιχειρηματικότητα δεν έχει ευθύνη για τη διασπορά του κορονοϊού, αφού στην πλειονότητα τους οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να δει ότι η κίνηση στους δρόμους και τις πλατείες έχει αυξηθεί.

Η επιχειρηματικότητα φταίει και σε αυτό; Άρα πρέπει να σταματήσουν οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί ότι αν κρατήσουμε κλειστά τα καταστήματα και την εστίαση προστατευόμαστε από τον κορονοϊό και να δούμε πως μπορούμε με συντεταγμένο τρόπο και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, να επαναλειτουργήσουμε το λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες. Ή ξεκινά και πάλι η οικονομική δραστηριότητα ή η κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα να βρει τα αναγκαία κεφάλαια ενίσχυσης των πληττόμενων επιχειρήσεων. Άλλη λύση δεν υπάρχει.