Έφεση της ΕΕ σε απόφαση που δικαίωσε την Apple για φόρους 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία

Η επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή 25/9 ότι θα ασκήσει έφεση σε δικαστική απόφαση που αφορά την Apple και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Το γενικό δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε τον Ιούλιο ότι η Επιτροπή δεν απέδειξε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση είχε δώσει φορολογικό πλεονέκτημα στον τεχνολογικό γίγαντα.

Όμως η Επιτροπή, επικεφαλής της οποίας είναι η επίτροπος ανταγωνισμού Margrethe Vestager, υποστήριξε πως το 2016 η Apple έπρεπε να επιστρέψει 13 δισεκατομμύρια ευρώ (15,17 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μη καταβληθέντες φόρους στην Ιρλανδία, αφού η τελευταία χορήγησε «αδικαιολόγητα φορολογικά οφέλη» στην εταιρεία.

Ωστόσο, τόσο η ιρλανδική κυβέρνηση όσο και ο τεχνολογικός γίγαντας αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραπέμψει την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης.

«Η Επιτροπή αποφάσισε να ασκήσει έφεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου του Ιουλίου 2020 σχετικά με την υπόθεση κρατικής ενίσχυσης της Apple στην Ιρλανδία», δήλωσε η Vestager την Παρασκευή.

Επίσης, ανάφερε πως το Γενικό Δικαστήριο έθιξε «σημαντικά νομικά ζητήματα» στην απόφασή του, αλλά πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή θεωρεί επίσης με σεβασμό ότι στην απόφασή του το Γενικό Δικαστήριο έχει κάνει ορισμένα νομικά σφάλματα.»

Τόνισε ότι το ίδιο δικαστήριο είχε δηλώσει προηγουμένως ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται τις ευρωπαϊκές συνθήκες, παρά το γεγονός ότι είναι σε θέση να θεσπίσουν τους δικούς τους φορολογικούς νόμους.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο των φόρων τους», δήλωσε η Margrethe Vestager.

Η απόφαση του Ιουλίου αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή χρησιμοποιεί την πολιτική κρατικών ενισχύσεων για την καταπολέμηση μη ανταγωνιστικών συμφωνιών. Ζήτησε από την Επιτροπή να υποβάλει περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία σε αυτές τις καταστάσεις – καθιστώντας την μια δυνητικά μακρά και περίπλοκη εργασία.