Ευτυχώς που για τον κ. Σταϊκούρα υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τις τελικές εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 και προχώρησε σε κάποιες προσαρμογές και για τα προηγούμενα έτη.

Αμέσως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επανέλαβε το χαμηλότερο σε σύγκριση με την ευρωζώνη,  ρυθμό ανάπτυξης της χώρας την περίοδο κατά την οποία είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τη διακυβέρνηση της χώρας. Στην ανακοίνωσή του απάντησαν με κοινή δήλωση η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός έκρινε ότι πρέπει να ανταπαντήσει. Προφανώς θεωρεί την επανάληψη μητήρ της μαθήσεως.

Ο κ. Σταϊκούρας δεν είπε κάτι καινούργιο. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρθηκε σαν μαθητευόμενος μάγος ειδικά ως προς τους χειρισμούς του στην οικονομία, οι οποίοι ξεκίνησαν με την διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, κατέληξαν στο κάψιμο περίπου 40 δισ. ευρώ και τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και «τορπίλισαν» την ανάπτυξη των επόμενων ετών.
Αυτά τα γνωρίζαμε και αυτά κρίθηκαν στις εκλογές του 2019. Γι΄αυτό και η Νέα Δημοκρατία κέρδισε εύκολα.

Το ότι ασχολείται με τόση  έμφαση με το κακό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καλό γιατί υποβαθμίζει ότι ακολούθησε. Γιατί από τότε τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για τη χώρα. Κάτι η αναιμική ανάπτυξη του 2019, μάλιστα κάτω από τον στόχο που η νέα κυβέρνηση της ΝΔ έθεσε όταν ανέλαβε την εξουσία στον προϋπολογισμό του 2020, κάτι η απρόσμενη ύφεση που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2020 (αφού και το τελευταίο τρίμηνο του 2019 ήταν αρνητικό), ήρθε και ο κορωνοϊός για να τριτώσει το κακό και ανέτρεψε τα πάντα.

Συνεπώς, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας καλό είναι να ασχολείται με την τρέχουσα κατάσταση και το πως η χώρα θα μπορέσει να περιορίσει την ύφεση που και ο ίδιος σιγά-σιγά «αυγατίζει». Στην αρχή είπε μέχρι 3% , μετά έγινε 7,9% «όπως είπε και ο Πρωθυπουργός», μετά «μέχρι 8%» και προσφάτως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 8,2%.

Επίσης καλό θα είναι να μην παρουσιάζει ως επιτυχία ότι η ύφεση στην Ελλάδα είναι στο μέσο όρο της ευρωζώνης το πρώτο εξάμηνο του 2020 γιατί πολύ απλά δεν ήταν αυτός ο στόχος που είχε τεθεί. Και με βάση τον αρχικό στόχο γίνονται οι συγκρίσεις όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. υπουργός. Διαφορετικά, οι συγκρίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν τον πήχη και μαρτυρούν «έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα».