Εγκωμιαστικά σχόλια από τον διεθνή οικονομικό τύπο για Alpha Bank

Εκτεταμένη ήταν η κάλυψη των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων για την έκδοση του ομολόγου Tier 2 της Alpha Bank, η οποία προκάλεσε έκπληξη για τα θετικά της αποτελέσματα.
«Η ισχυρή ζήτηση στην πρεμιέρα έκδοσης του ομολόγου Tier 2 την Πέμπτη, επέτρεψε στην Alpha Bank να τιμολογήσει στο 4,25%, σχεδόν στο μισό του επιτοκίου με το οποίο οι ανταγωνίστριες τράπεζες προχώρησαν σε αντίστοιχες εκδόσεις το 2019», ανέφερε το Reuters σε τηλεγράφημά του την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, με τίτλο «Greece’s Alpha Bank set to price Tier 2 bond at yield of 4.25%». Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται η μεγάλη ζήτηση που έφθασε τα περίπου 5,5 δισ. ευρώ για δανεισμό χαμηλής εξασφάλισης, κάτι που επέτρεψε στην τράπεζα να πετύχει τελική απόδοση 4,25% όταν η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε τον περασμένο Ιούνιο το ομόλογο Tier 2 ύψους 400 εκατ. ευρώ, με απόδοση 9,75%, ενώ ακολούθησε τον Ιούλιο του 2019 η Εθνική Τράπεζα με ομόλογο Tier 2 ύψους 400 εκατ. ευρώ, με απόδοση 8,25%.

Η καλύτερη τράπεζα

«Η λογική της επένδυσης στο συγκεκριμένο ομόλογο σχετίζεται με την απόδοσή του που είναι προτιμητέα σε σχέση με τα κρατικά – το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου δίνει απόδοση περίπου 1,1%», δήλωσε στο Reuters ο Filippo Alloatti, ανώτερος αναλυτής πιστωτικών κινδύνων της Hermes Investment Management, προσθέτοντας ότι «εάν η Alpha Bank καταφέρει να ολοκληρώσει το Project Galaxy και να πάνε όλα σύμφωνα με το σχέδιο, θα γίνει καλύτερη τράπεζα από πολλές από τις ανταγωνίστριές της».
Το διεθνές πρακτορείο υπενθυμίζει τέλος ότι «η Alpha Bank σχεδιάζει τιτλοποίηση 12 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων για να επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού της και να μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 20%, από 44%».

Πείνα για υψηλή απόδοση από τους αγοραστές

Την ισχυρότατη ζήτηση για το ομόλογο Tier 2 της Alpha Bank, αλλά και τη ραγδαία μείωση του κόστους της έκδοσης, τονίζει το Bloomberg σε τηλεγράφημά του, υπό τον τίτλο «Greek Bank Squeezes Yield Hungry Bond Buyers Amid Order Flood».
«Η Alpha Bank κατακλύστηκε από προσφορές άνω των 5,5 δισ. ευρώ (6 δισ. δολάρια) στη συναλλαγή της Πέμπτης, γεγονός που της επέτρεψε να προχωρήσει στη μεγαλύτερη «συμπίεση» τιμών σε πώληση τραπεζικών εποπτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια. […] Η ζήτηση για το ομόλογο με αξιολόγηση CCC επέτρεψε στην Alpha Bank να τιμολογήσει το ομόλογο στη μισή τιμή από την αντίστοιχη έκδοση της Εθνικής Τράπεζας, πριν από μόλις επτά μήνες. Η ραγδαία μείωση του κόστους αντανακλά αφενός την δίψα των επενδυτών για αποδόσεις στα ομόλογα της ζώνης του Ευρώ και
αφετέρου το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, εν μέσω των προγραμμάτων εξυγίανσης των ισολογισμών τους.
[…] Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Mehmet Sevim, τραπεζικός αναλυτής στη JPMorgan Chase & Co: «Οι τράπεζες παρουσιάζουν επιτέλους απτά αποτελέσματα στην εξυγίανση των ισολογισμών τους. Τα  σχέδια για την εκκαθάριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μαζί με ένα βελτιωμένο πλαίσιο για την επίλυση των προβληματικών δανείων θα ανοίξουν εντέλει το δρόμο για μία βιώσιμη ανάπτυξη».
Το Bloomberg υπενθυμίζει τις αποδόσεις των αντιστοιχων ομολόγων που εξέδωσαν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.

Αχόρταγοι επενδυτές

«Αχόρταγοι επενδυτές καταβροχθίζουν το ομόλογοTier 2 στην πρεμιέρα της έκδοσης από την Alpha Bank», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του Global Capital: «Η Alpha Bank δέχτηκε πάνω από δέκα φορές περισσότερες εγγραφές στο ντεμπούτο της στην αγορά Tier 2 την Πέμπτη, επιτρέποντάς της να συμπιέσει την τιμολόγησή της μέχρι και 100 μονάδες βάσης,
διαμορφώνοντας ένα εντυπωσιακό επίπεδο επιτοκίου στο 4,25%. Η Alpha Bank από την Τρίτη πραγματοποιούσε σειρά συναντήσεων με επενδυτές παρουσιάζοντας τα σχέδιά της για έκδοση δεκαετούς ομολόγου Tier 2 χωρίς δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πρώτη
πενταετία, που αποτελεί και την πρώτη έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης στην οποία προχώρησε η Τράπεζα από την έναρξη της κρίσης. Για τον καθορισμό της τιμολόγησης, τα στελέχη της τράπεζας παρακολουθούσαν την πορεία διαπραγμάτευσης του ομολόγου Tier 2 που εξέδωσε τον Ιούλιο 2019 η Εθνική Τράπεζα με απόδοση 8,25% και δυνατότητα εξόφλησης τον Ιούλιο του 2024, καθώς και τις αποδόσεις του αντίστοιχου
ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2019, με απόδοση 9,75% και δυνατότητα εξόφλησης τον Ιούνιο του 2024. Τα ομόλογα είχαν ενδεικτικές αποδόσεις ανάκλησης 3,93% και 5,94% αντίστοιχα.
Τα στελέχη της Alpha Bank αποφάσισαν να ξεκινήσουν την τιμολόγηση της συναλλαγής στο μέσο αυτών των συγκρίσιμων ομόλογων αναφοράς, μέσα σε ένα πλαίσιο 5% -5,25%. Μέχρι τις 9 π.μ. ώρα Λονδίνου, η ζήτηση ξεπερνούσε τα 2 δισ. ευρώ. Όταν οι προσφορές έφθασαν τα 3,75 δισ. ευρώ, έθεσαν την ενδεικτική αρχική απόδοση στο 4,5% -4,75% και επιβεβαίωσαν ότι ο στόχος της έκδοσης τοποθετήθηκε μεταξύ 400 και 500 εκατ. ευρώ. Η θετική δυναμική συνεχίστηκε. Με τη ζήτηση να διαμορφώνεται, πλέον, στα 5,5 δισ.
ευρώ στο βιβλίο προσφοράς, οι επικεφαλής ανακοίνωσαν συναλλαγή αναφοράς 500 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank σε επίπεδο 4,25%, δηλαδή 75 έως 100 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις απόδοσης.
«Με τόσο μεγάλη ζήτηση, είναι ξεκάθαρο ότι η επενδυτική συμμετοχή είναι ευρύτατη», δήλωσε τραπεζικό στέλεχος σε έναν από τους διαχειριστές της έκδοσης. «Πρόκειται για μία στρατηγική κίνηση την οποία ο εκδότης έφερε εις πέρας με το σωστό τρόπο και στη σωστή στιγμή, σαφώς όμως έπνευσε ούριος άνεμος και λόγω της στήριξης της αγοράς».