Έκπληξη για Morgan Stanley η αναβάθμιση από Fitch – Φέρνει πιο κοντά το QE

H Morgan Stanley όπως δεν περίμενε τώρα ο οίκος Fitch να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά περίμενε απλώς να αναβαθμίσεις τις προοπτικές. Πλέον, η ανβάθμιση σε “BB” απέχει μόνο δύο βαθμίδες από την κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας,  που η Ελλάδα χρειάζεται  για να ενταχθεί στην ποσοστική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ (αρκεί ένας οίκος αξιολόγησης από τους τέσσερις μεγαλύτερους για να μπορέσει η ΕΚΤ να αγοράσει και ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης).

Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, η αναβάθμιση αυτή προσθέτει περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι σε θετική πορεία. Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους βελτιώνεται σταδιακά και η οικονομική ανάκαμψη φαίνεται πως “ανεβάζει” μομέντουμ επίσης.

Οι επενδυτές, σημειώνει, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το β’ τρίμηνο του έτους για την επόμενη “ετυμηγορία” των οίκων, με την S&P και την DBRS (24 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η αξιολόγησή τους) να διατηρούν την ελληνική αξιολόγηση μία βαθμίδα κάτω από το Fitch, δίνοντας ωστόσο θετικές προοπτικές κάτι που σηματοδοτεί την πιθανότητα θετικής αξιολόγησης βραχυπρόθεσμα. Η βαθμολογία από τη Moody’s για την Ελλάδα είναι η χαμηλότερη και η επόμενη αναθεώρηση θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαΐου. Η Fitch, που πλέον έχει δώσει την υψηλότερη κλίμακα θα επαναξιολογήσει την χώρα στα τέλη Ιουλίου.